Dr. Fatih Birol, Executive Director of the International Energy Agency participates in a fireside discussion in Ottawa, on Wednesday, Feb. 1, 2023.
Wilkinson Birol, Ottawa, Can - 01 Feb 2023,Image: 753418233, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Agencija za energiju poslala važno upozorenje političarima: ‘Planetu treba manje politike, a više novca’

GREEN_300_listici_sredina

Tvrde da još postoji šansa ograničiti porast temperatura

Potrebno je utrostručiti globalne obnovljive kapacitete, udvostručiti energetski učinkovitu infrastrukturu, povećati prodaju toplinskih pumpi i daljnji porast upotrebe električnih vozila

Značajan napredak tehnologije čiste energije, uključujući solarne panele, vjetroelektrane i električna vozila, znači da je još uvijek moguće ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stupnjeva Celzijevih, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

No, taj će prelazak na čistu energiju koštati i to gotovo 4,5 milijardi dolara godišnje.

Podsjetimo, temperature su ove godine dosegle rekordne razine, a globalni prosjeci viši su za oko 1,1 stupanj Celzijev u usporedbi s predindustrijskim prosjekom.

Kako navodi Reuters, još uvijek je moguće spriječiti značajan porast temperature, prije svega iskorištavanjem kapaciteta solarne energije.

Međutim, i dalje je nužno uložiti puno više truda jer je do 2030. potrebno utrostručiti globalne obnovljive kapacitete, udvostručiti energetski učinkovitu infrastrukturu, povećati prodaju toplinskih pumpi i daljnji porast upotrebe električnih vozila, dodali su iz IEA-e.

Pravedna zelena tranzicija 

Osim toga,IEA zahtijeva pravednu zelenu tranziciju, što znači da bi napredna gospodarstva morala platiti puno više u odnosu na one u razvoju.

“Vlade moraju odvojiti klimu od geopolitike, s obzirom na razmjere izazova”, rekao je direktor IEA-e Faith Birol.

Pozvali su i na smanjenje 75 posto emisija metana u energetskom sektoru do 2030. godine, ali to bi moglo koštati oko 75 milijardi dolara. Ipak, to je tek dva posto neto prihoda koje je industrija nafte i plina ostvarila u protekloj godini.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.