_DSC5547

Ministarstvo pčela: Slovenska policijska uprava na svom krovu brine o ovim važnim oprašivačima

GREEN_300_listici_sredina

Tradicija pčelarstva ujedinila trenutne i umirovljene policajce

Rijetko koja zemlja brine o pčelama kao Slovenija. I to do te mjere da krovovi javnih zgrada imaju svoje košnice. Nedavno je svoj pčelinjak dobila i mariborska policijska uprava zbog čega su se ujedinili svi zaposlenici pa čak i umirovljeni policajci koji će sada zbog pčela češće posjećivati svojeg nekadašnjeg poslodavca - policiju.

Policijske pčele, tako bismo mogli nazvati ove važne oprašivače o kojima na svom krovu policijske uprave brine mariborska policija. Ovo je prvi put da neka policija brine o pčelama, a ovih su dana s krova iz svojih košnica puštene na “pašu” u Gradski park Maribor.

Pčele u Sloveniji imaju izniman značaj

Pčele kod naših susjeda se iznimno cijene i Slovenci izuzetno brinu o njima pa one tako ne obilaze samo seoske livade, već su dobrodošle i u gradovima, gdje već žive na krovovima, terasama, balkonima i vrtovima javnih i privatnih zgrada, kao i na krovovima policijskih organizacija.

Kako tvrde iz mariborske policije, ovim policijskim pčelama na krovu zgrade nije dosadno. Gradski park, avenije, brojne zelene površine te gradski brežuljci Kalvarija i Piramida mame ih na ispašu. “Pčelarstvo na našim prostorima ima posebno dugu tradiciju, a ujedno i naša Policijska uprava među zaposlenicima ima dosta školovanih pčelara”, istaknuli su. “Projektom jačamo suradnju s našim zaposlenicima, ali i stambenim organizacijama te umirovljenim kolegama, jer su se mnogi aktivno uključili u projekt i time doprinijeli njegovoj realizaciji. U projektu su sudjelovali različiti pojedinci, uključujući i članove Pčelarskog društva “Alojz Greif Hoče”, koji su pomogli u izgradnji pčelinjaka, dali materijal, svoje vrijeme i stručnost”, dodali su na konferenciji.

Mnogo više od ispunjavanja dužnosti

Za mariborske policajce ova “medena priča” mnogo je više od pukog ispunjavanja zadaće društvene odgovornosti. “Pčele nas uče suradnji i međusobnom pomaganju. Vrijednosti koje su ujedinile djelatnike policijske uprave, naše umirovljene kolege, članove obitelji i članovi stambenih organizacija Svi su projektu pristupili s velikim entuzijazmom i radošću,“ rekao je ovom prilikom ravnatelj Policijske uprave Maribor mag. Donald Rus, koji je i sam pčelar.

Tako sada policija na krovu ima svoje pčelinjake, četiri košnice u kojima će živjeti na tisuće pčela, a podršku su dobili i od kolega pčelara policajaca iz Njemačke i Austrije.

PHOTOS BY: www.policija.si / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.