carolina-IXShv_bCP1Y-unsplash

Uskoro i kod nas? Europa planira postavljanje hranilišta za pčele

GREEN_300_listici_sredina

Smanjuje se i uporaba pesticida

Trenutno jednoj od vrsta pčela i leptira te jednoj od tri vrste muha lebdilica prijeti izumiranje. Sedmogodišnji plan koji je predstavila Europska unija trebao bi povećati praćenje insekata u 27 država članica, s ciljem zaustavljanja opadanja populacije oprašivača koji su ključni za većinu usjeva i divljeg cvijeća.

Diljem Europe uskoro bi se mogla naći hranilišta i skloništa za insekte. Riječ je o sedmogodišnjem planu koji je predstavila Europska unija, koji bi trebao preokrenuti pad broja insekata, javlja Reuters. Skloništa će ujedno omogućiti praćenje pčela u 27 država članica, s ciljem zaustavljanja opadanja populacije ovih oprašivača koji su ključni za većinu usjeva i divljeg cvijeća.

Intenzivna poljoprivreda, krčenje njihovog prirodnog staništa, stalno zagađenje i upotreba pesticida najveće su prijetnje s kojima se suočavaju mnogobrojni kukci bez kojih čovjek ne bi mogao živjeti. Europski parlament i Vijeće morat će stoga podržati plan za postavljanje tzv. “Buzz Linesa”. Članice EU u tom će slučaju morati identificirati mjere za preokret u smanjenju broja pčela do 2030. godine. To će ujedno biti i zakonski uvjet prema Zakonu EU o obnovi prirode.

Europska je komisija također preporučila smanjenje upotrebe pesticida i poboljšanje staništa oprašivača u poljoprivrednim i urbanim područjima. Ujedno će se tražiti i hitna odobrenja izdana za štetne pesticide, kao i zabrana upotrebe tamo gdje pesticidi nisu odobreni. Francuska je, primjerice, odustala od planova da uzgajivačima šećerne repe dopusti korištenje pesticida koji je zabranjen zbog rizika za pčele, nakon što je sud Europske unije odbio takvo izuzeće.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.