Ako želite nešto neuobičajenije jelo, isprobajte ove “odreske” od cvjetače. Savršeno hrskavi i začinjeni paprikom, korijanderom i crnim paprom, pikantni su i aromatični. Pire od slatkog graška također daje ukusnu svježinu jelu.
Sastojci za odreske:
- 2 glavice cvjetače
- 1 žličica maslinovog ulja ili vode po potrebi
- Paprika
- Korijandar
- Crni papar
.
Sastojci za pire od slatkog graška:
- 1 vrećica od 200 g smrznutog zelenog graška
- 1 manja glavica luka, nasjeckana
- 2 žlice svježeg peršina
- 1/4 šalice nezaslađenog sojinog mlijeka ili drugog vege mlijeka
.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C, a tepsiju obložiti papirom za pečenje.Izvadite donju jezgru cvjetače, stavite na podlogu i, počevši od sredine, prerežite na pola. Zatim narežite odreske debljine oko 2 centimetra. Stavite odreske na posudu za pečenje, zatim prednju i stražnju stranu svakog odreska lagano premažite maslinovim uljem. Pospite paprikom, korijanderom i paprom. Pecite 30 minuta, okrećite jednom nakon 15 minuta.
Za pripremu pirea od slatkog graška potrebno je dinstati nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte grašak i kuhajte na pari dok se ne zagrije (nemojte prekuhati! Želite zadržati onu lijepu zelenu boju). Stavite povrće, mlijeko i peršin u blender ili procesor hrane i pasirajte dok ne postane glatko.