Farro se smatra drevnom žitaricom, što znači da je ova žitarica u velikoj mjeri ostala nepromijenjena tijekom posljednjih nekoliko stotina godina. Suprotno od moderne pšenice koja se nalazi u većini prerađenih proizvoda u trgovinama, koja je podvrgnuta genetskoj manipulaciji i križanju u pokušaju maksimiziranja proizvodnje i profita. Farro sadrži visoki udio proteina i vlakana, a izraz se koristi za opisivanje bilo kojeg od tri drevna zrna pšenice: einkorn, emmer ili pir. Međutim, u Europi pojam farro općenito se odnosi na emmer pšenicu, dok u Italiji ili Hrvatskoj farro će se prevesti kao pir. Izgleda vrlo slično ječmu, ali s više duguljastim i većim zrnom, ali će zato u većini recepata ječam biti najbolja zamjena za farro. Oboje imaju orašasti okus i sličnu teksturu, a oboje su odlični u juhama kao i salatama.
Ova svježa i zdrava salata puna okusa je jednostavna za napraviti, može se napraviti unaprijed i držati u hladnjaku. Recept savršeno funkcionira kao prilog uz ribu ili piletinu, a možete je jesti i samu jer je dovoljno zasitna.
Sastojci za salatu:
- 1 šalica sušenog farra, ispranog
- 5 šalica rikule
- 1 limenka slanutka, isprana i ocijeđena (ili 1 ½ šalica kuhanog slanutka)
- 1 veliki krastavac, nasjeckan
- 1 šalica sjeckane pečene crvene paprike
- 1 šalica cherry rajčice, prepolovljene
- 20 kalamata maslina, narezanih na tanke kolutove (oko ½ šalice)
- ½ šalice feta sira, izmrvljenog
- ½ šalice nasjeckanog peršina
- ¼ žličice soli
Sastojci za dressing:
- ⅓ šalice maslinovog ulja
- 2 do 3 žlice svježeg limunovog soka, po ukusu
- 2 žličice meda ili javorovog sirupa
- 2 češnja češnjaka, nasjeckanog
- ½ žličice sušenog origana
- ½ žličice soli
- ¼ žličice pahuljica crvene paprike
- Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Upute:
U srednjem loncu pomiješajte isprani farro s najmanje tri šalice vode. Kada voda zakuha, smanjite vatru na lagano. Kuhajte, povremeno miješajući, dok farro ne omekša. Ocijedite višak vode i vratite farro u lonac. Umiješajte ¼ žličice soli i malo dresinga. Ostavite sa strane samo nekoliko minuta da se ohladi.
U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte rikolu, slanutak, krastavac, rajčice, papriku, masline i peršin. U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, češnjak, origano, sol, crvenu papriku i papar dok se sve zajedno ne ujedini. Zatim topli farro dodajte u zdjelu za posluživanje, prelijte preostalim dresingom i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte feta sir, ponovno promiješajte i začinite po želji s dodatnom soli i paprom.