nick-uL21AfyB844-unsplash

Ovo su gradovi i države s najčišćim i najzagađenijim zrakom u 2022.

GREEN_300_listici_sredina

Sve veći negativni rast

Sve je više zemalja koje spadaju u skupinu onih čiji gradovi imaju onečišćeni zrak. Prije nekoliko dana izašla je nova lista gradova i zemalja s najčišćim, ali i onim zagađenim zrakom koji svakodnevno truje stanovništvo.

Zrak koji udišemo često se uzima zdravo za gotovo, ali stope onečišćenja zraka su tijekom godina rasle kao neizbježna posljedica globalizacije. Sedam milijuna ljudi prerano umre svake godine od onečišćenja zraka, od kojih su 600.000 djeca. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) ova ​​smrtnost je posljedica izloženosti česticama promjera 2,5 mikrona ili manje (PM2,5), koje uzrokuju kardiovaskularne i respiratorne bolesti te rak. No, što to točno zagađuje naš zrak i kako to mjeriti? Zagađenje zraka obuhvaća više od onoga što možemo vidjeti, osjetiti i pomirisati. Emisije iz vozila, fosilna goriva, kemijska proizvodnja i proizvodnja energije igraju ulogu u ispuštanju opasnih tvari u naš okoliš. Čak i prirodni procesi kao što su vulkanske erupcije i metan iz raspadajuće organske tvari pridonose kvaliteti zraka. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je smjernice koje postavljaju ciljeve za količinu PM2,5 koju neki grad treba imati u zraku, mjereno u µg/m³.

Stručnjaci za kvalitetu zraka iz tvrtke HouseFresh nedavno su objavili “Najbolji i najgori gradovi i gradovi svijeta za čist zrak 2022.”. Ocrtava gdje su fine čestice veličine 2,5 mikrona ili manje mjere najviše i najniže na svijetu. Istraživanje je pokazalo da Bangladeš zauzima prvo mjesto najzagađenije zemlje, a slijede ga Čad, država u središnjoj Africi, Pakistan, Tadžikistan i Indija. Nadalje, top 50 najzagađenijih gradova u svijetu nalazi se u samo 7 zemalja, Indiji, Pakistanu, Kazahstanu, Bangladešu, Kini, Čadu i Turskoj, dok se 35 od 50 najzagađenijih gradova može pronaći samo u Indiji, a grad Bhiwadi je najgori u cjelini, s ocjenom PM2,5 od 106,2 µg/m3. Slijede ga Ghaziabad na drugom i Delhi na četvrtom mjestu.

Državni odbor za kontrolu zagađenja Rajasthana nedavno je pripisao Bhiwadijev otrovni zrak njegovim velikim industrijama i velikom obujmu prometih vozila,a slične su sudbine pogodile i Ghaziabad i Delhi. Godine 2021. zabilježeno je jedno od najgorih zabilježenih onečišćenja zraka u Indiji, dijelom zahvaljujući obilju vatrometa koji je priređivan tijekom proslava Diwalija, festivala svjetlosti koji se poklopio sa spaljivanjem poljoprivrednih usjeva koje se događa početkom zime, unatoč tome što je zabranjeno 2015. godine. Prirodne katastrofe također značajno utječu na razinu kvalitete zraka. Hotan (Xinjiang, Kina) je treći najzagađeniji grad na svijetu u 2021. s PM2,5 od 101,5µg/m3 nakon što je bio najzagađeniji na svijetu 2020. Ove ocjene su uglavnom pripisane lokalnim pješčanim olujama, s obzirom na njegovu lokaciju na jugozapadni rub pustinje Taklimakan, najveće pomične pješčane pustinje na svijetu.

S druge pak strane, čini se kako je Chu grad u Kazahstanu grad s najčišćim zrakom s PM2,5 od samo 1,5µg/m3. Australija ima 12 od 20 najboljih gradova s ​​najčišćim zrakom, a St Helens, najveći grad na sjeveroistočnoj obali Tasmanije u Australiji je najčišći u zemlji. Weaverville u Kaliforniji poharanoj šumskim požarima imao je najprljaviji zrak u Americi s PM2,5 od 34,7 µg/m3, te se općenito smatra kako najonečišćeniji zrak u Americi ima upravo Kalifornija, dok najčišći zrak u Americi ima Washington te Hilo na Havajima

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.