pexels-artem-podrez-6941684

PHILIPS DONOSI

Nevidljiva opasnost: Zrak koji u svojim domovima i školama udišu djeca, važniji je nego ikad prije

GREEN_300_listici_sredina

Za zdravlje generacija koje dolaze

Poznato je da onečišćenje zraka pridonosi mnogim problemima s disanjem, a budući da djeca još uvijek rastu, na njih izravnije utječu zagađivači u zraku koji udišu. Kako biste zaštitili svoje mališane, važno je smanjiti onečišćujuće tvari i aktivno upravljati kvalitetom zraka u vašem domu, ali i u školama!

Ako ste roditelj, želite svoje dijete zaštititi od bilo koje opasnosti. Iako je zaštita obitelji glavni prioritet, većina roditelja ne shvaća da svakodnevno ugrožavaju zdravlje svoje djece zbog jedne nevidljive prijetnje. Ta prijetnja dolazi u obliku onečišćenog zraka u zatvorenom prostoru, koje može biti i do pet puta zagađenije od zraka na otvorenom. Ne možete ga uvijek vidjeti ili osjetiti, ali postoji. Uzmite u obzir da djeca oko 90% vremena provode u zatvorenom prostoru, a više od trećine tog vremena igrajući se i spavajući u svojim spavaćim sobama.
Onečišćenje zraka u vašem domu može izazvati širok raspon zdravstvenih problema za djecu – od astme u djetinjstvu i alergija, smanjenih sposobnosti učenja do većeg rizika od raka u djetinjstvu i kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu. Korištenje pročišćivača zraka za dječje spavaće sobe pomaže u uklanjanju štetnih zagađivača u zatvorenom prostoru koji bi inače mogli završiti u dječjim dišnim putovima.

Kada djeca odlaze ranije spavati, roditelji navečer dobiju par sati za sebe. Ali nemaju samo roditelji korist od toga. Istraživanja pokazuju kako san pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje djece. Spavanje potiče rast, pomaže srcu, pomaže u održavanju tjelesne težine, bori se protiv infekcija, povećava koncentraciju i potiče učenje. Štoviše, bolji san i dobra kvaliteta zraka za djecu idu ruku pod ruku. Studije pokazuju da djeca bolje spavaju u prostorijama s čistim zrakom. Pročišćivači zraka u dječjim spavaćim sobama imaju pozitivan utjecaj na zdravlje i dobrobit djece, a roditelji diljem svijeta počinju shvaćati važnost čistog zraka. Više od dvije trećine roditelja u Kini, Indiji, Južnoj Koreji i SAD-u smatra da pročišćivači zraka doprinose zdravlju njihove djece, pokazalo je istraživanje britanske istraživačke tvrtke YouGov.

Mislite da je kvaliteta zraka u spavaćoj sobi vašeg djeteta sigurna? Razmislite ponovno. Djeca svakodnevno dolaze u kontakt sa zagađenjem u svojim sobama. Svakodnevni predmeti koje odaberete kako biste spavaću sobu vašeg djeteta učinili zabavnim, sigurnim prostorom za igru, učenje i spavanje vjerojatno ispuštaju otrovne zagađivače zraka. Osim prašine, peludi i bakterija, dječja soba može sadržavati i do 300 različitih kemikalija. Osnovne stvari, kao što su madraci, boje, podovi, zavjese, proizvodi za čišćenje i igračke, mogu ispuštati kemikalije u zrak. Zato je važno biti pametan potrošač kako biste smanjili izloženost svojeg djeteta kemikalijama.

Djeca su posebno osjetljiva na onečišćenje zraka jer se njihova tijela i pluća još razvijaju. Udišu oko 50% više zraka po kilogramu tjelesne težine nego odrasli. A budući da je njihov unos zraka veći, a njihova tijela relativno manja, oni lakše apsorbiraju onečišćujuće tvari iz zraka što ih stavlja u veći rizik. Zagađenje zraka u zatvorenom prostoru ima dalekosežne zdravstvene učinke na djecu u razvoju. Zaustavlja razvoj njihovih pluća i mozga. Studije također pokazuju da usporava njihov rast i prije nego što se rode. Evo još jedna alarmantna činjenica – više od 90% svjetske djece mlađe od 15 godina svakodnevno udiše otrovan zrak, kaže Svjetska zdravstvena organizacija. To je 1,8 milijardi djece ili otprilike 25% svjetske populacije. Izazov zaštite djece od onečišćenja zraka u zatvorenom i na otvorenom je ogroman.

Odgajati djecu je teško, zato bi donošenje pravih odluka kako biste ih zaštitili od opasnosti trebalo biti jednostavno. Jedni od najboljih pročišćivača zraka na našem tržištu su oni tvrtke Philips. Zašto baš ovi pročišćivači? Philips 4000i Series pročišćivač zraka zahvaljujući naprednom senzoru svakog trenutka skenira kvalitetu zraka i do 1.000 puta u sekundi, a s ciljem konstantnog monitoringa i otkrivanja čestica. U svakom trenutku Philips 4000i Series na zaslonu prikazuje koncentraciju čestica te ambijentalnom bojom sugerira kakav je zrak – plava za čisto, crvena za zagađeno. Pročišćivač zraka u zatvorenom otkriva i hvata onečišćivače u zraku, uključujući aerosole koji mogu sadržavati viruse. Vlakna filtra HEPA NanoProtect zarobljavaju čestice, a u samo pet minuta pročišćava onečišćeni zrak – jer svaki vaš udisaj je bitan.
Osim toga, tu je i aplikacija Clean Home+ koja omogućuje korištenje pametnog telefona za praćenje kvalitete zraka u dječjoj sobi u svakom trenutku, a i sam pročišćivač je atraktivnog izgleda te se neutralnim bojama uklapa u svaki interijer.

Zahvaljujući energetski učinkovitom dizajnu pročišćivač zraka radi uz napajanje od maksimalno 60 W. To je istovjetno energiji koju troši jedna standardna žarulja. Više zraka prolazi kroz filter brže i tiše, koristeći manje električne energije. Uz njega roditelji mogu biti mirni, znajući da se njihova djeca mogu sigurno igrati, dobro spavati i biti sretni tamo gdje provode većinu vremena, u svojim sobama. Korištenje pročišćivača zraka za dijete s alergijama ili astmom ili čak djecu bez alergija ili astme može vam pružiti malo mira. Udisanje čistog zraka doprinosi zdravijem i sretnijem životu. A koji roditelj to ne želi svom djetetu?

Koliko je čist zrak bitan, pogotovo u vremenima u kojima živimo, dokazuje činjenica da sve više škola u učionicama koriste pročišćivače zraka. U školama se potiču djecu na češće pranje ruku, naučili su ih držati razmak i uveli smjene kako bi smanjili broj djece u učionicama. U nastojanjima da učionice učine najzdravijim mogućim mjestima, škole sada hitno moraju poboljšati zrak koji djeca dišu. Možda je nevidljiv i naizgled bezopasan, ali kvaliteta zraka u učionicama mogla bi povećati – ili pogoršati – sposobnost djeteta da uči za nevjerojatnih mjesec dana godišnje. Ovo su alarmantni nalazi pionirskog istraživačkog projekta Philipsa iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, Zaklade Philips, dobrotvorne organizacije Global Action Plan i Sveučilišta u Manchesteru, koji pokazuje utjecaj lošeg zraka na zdravlje djece i njihovu sposobnost učenja. Tim je postavio Philips pročišćivače zraka u 20 škola diljem Manchestera, dok su istraživači sa Sveučilišta u Manchesteru analizirali utjecaj intervencija kvalitete zraka poduzetih unutar i izvan škole na sposobnost djece da uče. Rezultati istraživanje otkrili su da pročišćivači zraka u učionicama mogu ukloniti 99,9% zagađivača i dramatično poboljšati sposobnost djece da uče.

PHOTOS BY: Press; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.