switzerland-g6c7c5dcbb_1920

Puno se o njima govori, ali znate li što neki grad čini “zelenim”?

GREEN_300_listici_sredina

Važni kriteriji

Prema UN-u, 55% svjetskog stanovništva živjelo je u gradovima 2018. godine, a očekuje se da će se taj broj povećati na 60 posto do 2030. Ovako velika koncentracija stanovnika čini gradove velikim pridonositeljima ukupnoj razini zagađenja i emisiji CO2, ali to ne znači da ne možemo donijeti zelene promjene koje će ih učiniti boljima i za ljude i za okoliš.

Održivi grad je urbano središte dizajnirano da poboljša svoj utjecaj na okoliš kroz urbano planiranje i upravljanje. Zamislite gradove s puno zelenih površina i parkova, zelenim zgradama i onim na solarni pogon, više biciklista i pješaka nego automobila, s pristupom zdravoj hrani, s gradskim propisima koji favoriziraju zelenu tehnologiju i zelene materijale, gradove s organiziranim programom recikliranja i slično. Možda ovo zvuči kao utopija ili neki futuristički film, ali ovakvi gradovi se već stvaraju. Pametni gradovi aktivno se kreću prema zelenijim urbanim ekosustavima i boljem upravljanju okolišem. Ne radi se čak samo o spašavanju planeta, već jedan ovakav zeleni ekološki grad može novac zaraditi u održivoj proizvodnji i uslugama te smanjiti troškove koristeći obnovljive materijale i energiju. Koji sve čimbenici karakteriziraju zelene gradove čitajte u nastavku.

Infrastruktura i prijevoz

Jedan vrlo bitan čimbenik je omogućiti ljudima da se gradom mogu lako kretati pješice, biciklom, električnim romobilima ili zelenim javnim prijevozom zbog čega mnogi gradovi danas moraju nadograditi svoju infrastrukturu. Energija koja napaja i podržava gradske sustave, od električne mreže i upravljanja vodom do prometa i tranzita, može se nadograditi kako bi podržala niže emisije i bolju kvalitetu zraka. Najodrživiji tranzitni sustavi koriste čiste tehnologije i smanjuju emisiju CO2.

Biciklističke staze

Veliki užurbani gradovi se čine idealnima za kretanje biciklom kako bi se izbjegle gužve, no jednako tome gusti promet i ljuti vozači mogu učiniti tu vožnju biciklom neugodnom, a ako nema dovoljno označenih biciklističkih staza, onda čak i opasnom. Gradovi koji žele smanjiti broj automobila će omogućiti odvojene i kvalitetne biciklističke staze, sigurno parkiranje za bicikle, stanice za punjenje e-bicikala, programi za najam bicikala i slično, a oni najzeleniji će zatvoriti cijeli centar grada za aute i omogućiti prometovanje jedino biciklima i pješacima. Super primjer je grad Kopenhagen gdje bicikli nadmašuju automobile za više od 5:1, a gotovo polovica stanovništva putuje biciklom. Njihova gradska uprava je postigla takvu biciklističku kulturu izgradnjom biciklističkih “supercesta” s bogatim sadržajima na putu, uključujući semafore, zračne pumpe i sigurnija raskrižja.

Parkovi

Projektiranje infrastrukture i urbano uređenje mogu uvelike doprinijeti povećanju javnih resursa i učiniti gradove živahnijim. Pristup prirodi je ključan element održivog grada koji ima rashladni učinak nasuprot vrućeg asfalt. Resursi poput parkova, rezervata prirode i rekreacijskih područja će izvući ljude iz automobila i smanjiti zagađenje. Razne studije su također pokazale da zelene površine pomažu poboljšati mentalno zdravlje. Parkovi čine grad udobnijim i podržavaju raznolik ekosustav.

Zelene zgrade i arhitektura

Zelena zgrada je zgrada koja svojim projektiranjem, gradnjom ili radom smanjuje ili uklanja negativne utjecaje te može čak i stvoriti pozitivne utjecaje na našu klimu i prirodni okoliš. Osim što ih karakteriziraju zeleni zidovi i vrtovi na krovu zgrade, one su obično projektirane da učinkovito štede vodu, energiju i materijale, a sami materijali su etički, netoksični i održivi. Iskorištavaju lokaciju i strukturu u korist prirode, poboljšavaju kvalitetu okoliša i imaju sustav recikliranja smanjenja otpada. Zelene zgrade čuvaju dragocjene prirodne resurse i poboljšavaju kvalitetu našeg života.

Očuvanje vode i gospodarenje otpadom

Za očuvanje vode je ključna tehnologija za praćenje vodnih sustava i otkrivanje curenja, zajedno s poticajima građanima i poduzećima da štede vodu. Dok procesi zbrinjavanja otpada se moraju pomaknuti prema modelu kružnog gospodarstva i održivom gospodarenju gradskim otpadom. Programi za smanjenje otpada recikliranjem, kompostiranjem i prenamjenom materijala su dokazani načini na koje gradovi mogu biti održiviji kada je u pitanju gospodarenje otpadom. Dubai je, na primjer, potpuno samoodrživ grad koji se napaja čistom energijom proizvedenom recikliranjem vode i otpada, a 60% zelenih površina se navodnjava sivom otpadnom vodom.

Urbana poljoprivreda

Najtraženiji resurs uz energiju je hrana. Urbana poljoprivreda zadovoljava rastuću potražnju za domaćom hranom, potiče lokalno gospodarstvo, pretvara neiskorištene prostore u zelene prostore, poboljšava proizvodnju hrane, smanjuje nesigurnost hrane i ublažava učinke transporta hrane na okoliš. Uzgoj hrane lokalno smanjuje i udaljenost od farme do potrošača. Urbane poljoprivredne prakse uključuju vertikalne vrtove, poljoprivredu na krovovima, društvene vrtove i poticanje škola i restorana da uzgajaju hranu.

Zelena tehnologija i pametna energija

Ovo je ključni čimbenik koji pomaže u poticanju održivijeg urbanog razvoja, a obuhvaća sve aspekte gradskog planiranja, uključujući promet, infrastrukturu, telekomunikacije i energetiku. Također podržava i korištenje energije iz obnovljivih izvora u domovima i uredima. Neki od načina na koje grad može iskoristiti svoj gospodarski utjecaj kako bi pomogao u izgradnji tržišta za zelenije proizvode je kupovina obnovljive energije i određivanje mjera učinkovitosti čime će direktno utjecati na smanjenje vlastitog utjecaja na okoliš, a često i operativnih troškova. Na primjer, norveški sofisticirani program smeća omogućuje spaljivanje gradskog otpada i pretvaranje u energiju za grijanje grada.

Zeleno vodstvo

Vladini dužnosnici ako požele, mogu postati suvremeni heroji u promicanju održivosti u svom gradu i zemlji. Poticati održive projekte, zelene poduzetnike koji žele napraviti promjenu u gradu ili prelazak na održivo poslovanje, poticati dobivanje energije od vjetra, sunca i hidroelektrične energije, zahtijevati solarne instalacije na novim i obnovljenim zgradama te oživljavanje gradskih parkova. Treba raditi na organizaciji gospodarenja otpadom, omogućiti stanovnicima grada da mogu što lakše odvajati otpad, ali u isto vrijeme i zakonom zabraniti štetne materijale koji se ne mogu reciklirati. Posla ima puno, ali zato treba početi čim prije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.