150576265_464197888350141_2729317412162892026_n

Europska općina u kojoj zbog recikliranja stanovnici mogu plaćati niže poreze

GREEN_300_listici_sredina

Višegodišnja ulaganja u održivost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Da se grad može voditi održivo, svjedoči tome španjolska općina La Nucia čiji čelni ljudi godinama ulažu u ekološke promjene za lokalno stanovništvo. Jedna od njih je i plaćanje manjih poreza ako reciklirate. No, to nije sve što nude.

La Nucia, općina je to u Španjolskoj s gotovo 20 tisuća stanovnika koja je dio autonomne pokrajine Valencije. I ne bi bila ništa različitija od drugih općina u susjedstvu da se ne razlikuje po jednoj stvari, za građane itekako bitnoj. Naime, politika La Nucije je da tamošnji stanovnici plaćaju manje poreze ako recikliraju. Dakle, čim više jedna obitelj reciklira, to su kućanstvu manji porezi. Zvuči sjajno zar ne? No, to nije jedino što ovaj dio španjolske regije nudi svojem lokalnom stanovništvu. Stanovnici La Nucije također su uvelike uključeni u njegovo održivo djelovanje. Punjenje električnih automobila besplatno je za sve te već 20 godina revno rade na svojoj održivosti za koju su primili već i tr nagrade. Raspravljajući o održivoj transformaciji, gradonačelnik Bernabé Cano ukazuje na brojne čimbenike. “Prvi korak bio je uklanjanje prometa iz starog grada. Stvorili smo nove zelene površine, presadili sva uređena područja autohtonim borovima kako bismo stvorili svojevrsna pluća u cijeloj općini. Također, u jednoj smo zoni zabranili gradnju stanova i napućenih nebodera, već dozvolili samo obiteljske kuće”, kaže Bernabé. 

Osim toga, gradski arhitekti bili su uvelike uključeni u stvaranje održivih zgrada. “Pristup koji smo imali je preispitivanje održive metodologije ovog područja. Trebali smo prikupiti i istražiti kako je La Nucia izgrađena u prošlosti. Veliki, masivni, važni zidovi, tretman boja sve to uključuje rad na održivosti arhitekture. Rad s kontroliranim svjetlima unutar kompleksa”, istaknuo je José Luis Campos arhitekt koji je proveo neko vrijeme ne bi li istražio kako uštediti energiju u zgradama. Ovaj način vođenja grada koji je jedan od najekološkijih u Europi, doveo je i poznate sportaše u grad. Naime, olimpijski prvaci i engleska nogometna reprezentacija došli su trenirati u La Nuciju, privučeni njihovim održivim sportskim kompleksom od 400.000 četvornih metara. No, La Nucia nije privukla samo sportaše, već i ljude iz cijelog svijeta. Naime, stanovništvo čini više stranaca nego domaćih, sa stanovnicima iz preko 100 zemalja. Zbog svojih održivih vjerodajnica i zelenih ulaganja, grad je od 2001. godine utrostručio broj stanovnika.

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest, costablancabooking.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.