Jeste li razmišljali o kvaliteti posuđa u kojem kuhate? Donosimo najzdravije odabire

GREEN_300_listici_sredina

Osim kvalitete namirnica, važna je i kvaliteta posuđa

I dok svi brinemo o kvaliteti namirnica koje spravljamo, po strani najčešće ostavljamo informacije od kojeg je materijala napravljeno naše posuđe. Donosimo vam najzdravije varijante posuđa koje ne šteti vašem tijelu.

Kada razmišljate o kuhanju i svim potrebnim namirnicama vjerojatno vam prvo ne padne na pamet kvaliteta posuđa u kojoj spremate hranu, no ono itekako ima utjecaj na naše zdravlje. Osim na zdravlje, brojno posuđe u svojoj proizvodnji šteti okolišu, stoga je baš poput podrijetla namirnica bitno znati i podrijetlo, odnosno sastav posuđa koje se nalazi u našoj kuhinji.

Kakvoća jela ovisi o vrsti namirnica i načinu njihove pripreme, a pritom je važno od čega je izrađeno posuđe u kojemu kuhamo. Neki materijali otpuštaju štetne sastojke u hranu pa je dobro biti upoznat sa svim alternativama koje se u našoj okolini nalaze. Posuđe koje bismo trebali izbjegavati je ono napravljeno od reaktivnog materijala jer takvo posuđe ima kemijske reakcije i u dodiru s hranom može doći do ispuštanja različitih štetnih tvari u jelo. Od reaktivnih materijala tu je u prvim redovima aluminij. Unatoč laganim i praktičnim aluminijskim posudama, ono se ne preporučuje za kuhanje, a nije poželjna ni aluminijska folija.

Sigurnijim se smatra posuđe od anodiziranog aluminija no ako se ogrebe, dolazi do nepoželjnog kontakta aluminija s namirnicama. Tu su i posude od bakra koje imaju neželjene reakcije posebice s kiselom hranom gdje prilikom kuhanja posuđe ispušta ione metala u jelo. Za skladištenje hrane vrlo često posežemo za plastikom no njene su reakcije vrlo štetne, a u svojoj proizvodnji, proizvođači često koriste BPA, odnosno kemijski spoj Bisfenol A.

Ono za čime je najpoželjnije posegnuti kad spravljamo svojim ukućanima i sebi objede je primjerice inox posuđe. Posuđe napravljeno od nehrđajućeg čelika smatra se jednim od sigurnijih i najmanje reaktivnim u kombinaciji s hranom. Čelik ne provodi toplinu dobro pa zbog toga lonci od ovog materijala među slojevima imaju i sloj nikla i kroma. Ne preporučuje se struganje ovih zdjela jer se time oštećuje sloj čelika i povećava mogućnost izlaganje metala iznutra. Također, ako ste alergični na nikal, inox posuđe treba izbjegavati.

Nadalje, keramičko posuđe također je zdrav odabir. Grebanje metalnim priborom nije moguće, a pogodno je za perilice za suđe, pećnice, štednjake i mikrovalne. Budući da je lako lomljivo, treba biti oprezan pri korištenju. Posude od lijevanog željeza tzv. gusano posuđe već su duže vrijeme odabir mnogih kuhara. Iako je skuplje, ono je dugotrajnije, iznimno je izdržljivo pa se može kupovati i polovno. Umjesto kemikalija, gusano posuđe ispušta željezo te se ne preporučuje osobama s prekomjernom količinom željeza u tijelu, no smatra se da količina željeza koja se otpušta iz gusa obično nije dovoljna da izazove preopterećenje željezom.

Iako nije pogodno za kuhanje zbog topline, materijali od stakla vrlo su zdravi i cjenovno prihvatljivi. Staklene tepsije pogodne su za pečenje iako je potrebno paziti na proizvođača i temperaturu pećnice. Još je jedan materijal koji se u posljednje vrijeme pokazao kao praktičnim i koji ne šteti kvaliteti hrane, a to je silikon. Sintetička guma od koje se proizvode kalupi za pečenje, kuhače, kistovi za kolače i slično otporna je na toplinu do 220 Celzijevih stupnjeva, a dosadašnja istraživanja pokazala su da ne uzrokuje štetne kemijske reakcije s hranom. Izbora je uistinu mnogo, samo se treba odlučiti za ono pravo prema vlastitim preferencijama.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.