Zaljubili smo se u novi održivi dom Ashtona Kutchera i Mile Kunis!

GREEN_300_listici_sredina

Zakoračite u njihov seoski dom

Ashton Kutcher i Mila Kunis rijetko dijele detalje o svom privatnom životu, no kako su na ovom projektu radili pet godina i stvorili nešto na što su jako ponosni, odlučili su to podijeliti sa svima i otvoriti vrata svog prostranog doma za Architectural Digest.

Poznati holivudski par je imanje od šest hektara na Beverly Hillsu nazvao “KuKu Farms” (Kutcher-Kunis Farma), a želja im je bila da kuća izgleda kao stara štala, nešto što je postojalo desetljećima i zatim pretvoreno u kuću. Osim seoskog stila, htjeli su da ima moderne elemente uređenja te da bude fokusirana na održiv način življenja. Aspekt održivosti utkan je u svakom mogućem spoju te je ovaj dom pogonjen fotonaponskim sustavima i solarnim nizom koji proizvodi znatno više energije nego što vlasništvo zahtijeva. Iako trenutno nije praksa dijeliti svoju energiju, nadaju se da će se u budućnosti to promijeniti. Išli su i toliko daleko da su sami iskopali svoj bunar koji će koristiti za navodnjavanje zemlje, kao i prilikom sadnje i berbe polja kukuruza koje je ova slavna obitelj zasadila i ubrala za vrijeme lockdowna u pandemiji.

Ashton i Mila zabrinuti su zbog kvalitete tla, čistoće hrane koju jedu i vode koju piju zbog čega su uložili napore da omoguće idealne održive uvjete na njihovom imanju. “Htjeli smo dom, a ne imanje”, napominje Kunis za časopis, opisujući imanje od šest hektara u kojem se danas nalazi glavna kuća povezana s pansionom, odnosno štalom za zabavu, kao i samostojeći paviljon za roštilj i predivan bazen. Prilikom uređenja, osim novog namještaja, par je iskoristio i elemente iz prijašnjih domova Ashtona i Mile, te ih ugradio u novi dom. Jedna od najekstravagantnijih stvari je bio veliki kristalni luster smješten u zabavni paviljon koji izgleda kao štala, samo zato što su mislili kako će biti smiješno da ovakva nevjerojatna bogata i sjajna stvar visi u štali.

Ovaj dizajnom opsjednut par je započeo avanturu stvaranja održivog doma tako što je svatko stvarao svoju Pinterest ploču s primjerima i idejama, u nadi da će se negdje poklopiti. No činilo se da su njihove estetske želje bile slične jer su im se ploče skoro pa u potpunosti poklapale. “Kada smo gledali ploče, 90 posto slika koje smo odabrali bile su iste, a većinu kuća koje smo “zakačili” dizajnirao je Howard”, prisjeća se Kutcher, misleći na arhitekta Howarda Backena iz tvrtke AD100 tvrtke Backen & Gillam Architects, zbog čega su na kraju izabrali njega za arhitekta.

Backen je poznati po stvaranju modernih seoskih kuća i po svojoj sposobnosti da kombiniranjem rustikalnih elementa i igranjem svijetlima stvori poetičko okruženje. KuKu imanje svjedoči o njegovom savršenom rukovanju obnovljenim drvetom, betonom u obliku dasaka i staklom. “Howard je poput izvrsnog dizajnera softvera, nekoga tko dizajnu pristupa kao naglašavanje funkcije”, kaže Kutcher za Architectural Digest. “Dizajner softvera želi ljude s najmanje klikova dovesti tamo gdje žele. Howard vas želi odvesti tamo gdje želite s najmanje vrata i prepreka. Također zna da postoje određena mjesta na kojima želite da barijera označava prag i stvara malo trenja ”, dodaje Kutcher.

Backen je oduševljenom paru uzvratio komplimentom: “Ashton i Mila dvoje su najpametnijih, najzanimljivijih ljudi s kojima smo ikad surađivali. Razgovarali smo o svemu, od veličina greda do detalja poprečnog učvršćenja do spojeva drvenih dasaka i betona. To nisu razgovori koje vodimo sa svakim klijentom ”, kaže arhitekt.

Stephanie Gerwin, Backenova suradnica, potvrdila je arhitektove riječi. “Bili su vani s nama, kao pravi članovi dizajnerskog tima, za svaki korak ovog dugog i složenog postupka,” napominje, ističući predanost para stvaranju održivog, njegovanog doma za sebe i svoje dvoje male djece, Wyatta i Dimitrija.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.