Screenshot 2021-06-10 113132

Jednokratni spremnici za hranu koji se mogu kompostirati, pa čak i pojesti!

GREEN_300_listici_sredina

Održivi spremnik od pšenične ljuske

Za vrijeme pandemije narudžba hrane za van porasle su više nego ikada, a s time i potrošnja ambalaže za hranu. Korištenjem dosadašnje jednokratne plastične ambalaže je loše jer to znači da se samo povećava količina plastičnog otpada. Srećom, s porastom potražnje, u vrijeme kada svijest o šteti plastike na okoliš i zdravlje raste, raste i ponuda ambalaže koja je dobra i za okoliš i za nas...

Dizajnerski studio Forest and Whale  predstavio je održive biorazgradive posude za hranu napravljenu od pšenične ljuske, a koja se mogu kompostirati ili čak pojesti. Forest & Whale osnovali su 2016. godine Gustavo Maggio i Wendy Chua, multidisciplinarni dizajn studio sa sjedištem u Singapuru. Od namještaja dizajniranog za dugovječnost do održivih rješenja za sustave dostave hrane, strastveni su u tome da uvedu cirkularan način razmišljanja u sve svoje proizvode i to kroz dobar dizajn, etnografska razmišljanja i istraživanje materijala. Njihov rad je već osvojio i priznanja za izvrsnost u industriji, uključujući Red Dot Design Award, japansku nagradu za dobar dizajn i President’s Award za dizajn iz Singapura.

Kako piše Dezeen, tijekom prošle godine studio Forest & Whale je radio na transformaciji načina razmišljanja ljudi vezano za kulturu odbacivanja, kao što se to radi s raznim jednokratnim proizvodima već godinama. Studio trenutno radi na istraživanju kompostabilnih i jestivih materijala kako bi stvorio posude za van te kako bi zamijenio postojeće plastične verzije. Plastični otpad koji se stvara skupljanjem jednokratnih spremnika za hranu i pića pogoršava zagađenje okoliša i oceana, te šteti našem zdravlju općenito. Tako je za gradove koji imaju postrojenja za organsko kompostiranje, Forest & Whale dizajnirao posudu za hranu koja je jestiva i koja se također može kompostirati zajedno s otpadom od hrane, čime minimalizira svoj utjecaj na zagađenje okoliša. Dok je posuda napravljena od pšenične ljuske, poklopac je od PHA (kompozit na bazi bakterija) koji je izgledom sličan plastici te se oboje mogu kompostirati. Ako ovaj materijal slučajno završi u oceanu, potpuno će se razgraditi u roku od tri mjeseca, bez ikakvih mikroplastika.

Posuda je dizajnirana s četiri male unaprijed izrezane linije koje omogućavaju korisniku da otkine komade spremnika koji zatim može koristiti kao pribor za jelo. Dizajn ove posude proizašao je iz promatranja i analize rituala prehrane i pokušaja pronalaska idealne upotrebe za ovaj materijal. Ova ambalaža je namijenjena za jednokratnu upotrebu, te se može i pojesti nakon korištenja. Spremnik za hranu nije formuliran kao najukusnija stvar koju ćete ikad pojesti, ali je ipak moguće te ima okus mekinja. Poklopac se ipak ne može pojesti no može se kompostirati u najobičnije kante za kompost. Forest & Whale najavili su da trenutno izrađuju prototipe te se nadaju da će proizvod biti predstavljen na tržištu ove godine.

PHOTOS BY: Forest & Whale / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.