Vikend je idealno vrijeme da se upustite u avanturu zvanu: kruh iz vlastite proizvodnje. Međutim, prije nego što zavrnite rukave, trebamo napomenuti da je od velike važnosti od kojeg brašna i kojih namirnica pripremamo kruh. Kruh može biti itekako nutritivno bogat i hranjiv ako se barem malo odmaknemo od klasičnog i običnog bijelog pšeničnog brašna koje u novije vrijeme ima više štete nego koristi po ljudski organizam. Food blogerica Dubravka Bojić donosi vam recept za kruh s heljdinim i konopljinim brašnom s dodatkom orahovog ulja. Ova kombinacija je izuzetno ukusna, a u to ćete se uvjeriti i sami.
Sastojci:
- Startno tijesto:
- 20 g raženog startera ili
- 1 vrećica instant kvasca (u tom slučaju neka startno tijesto stoji oko 30 min na sobnoj temperaturi)
- 40 g vode
- 40 g pirovog brašna
Tekući sastojci:
- 4 dl vode
- 2 žlice Letifico orah ulja
Suhi sastojci:
- 200 g pirovog bijelog brašna
- 250 g Letifico heljdinog brašna
- 50 g Letifico konopljinog brašna
- 8 g soli
- orah, sezam, chia,
- bućine sjemenke
Postupak:
- Pripremiti startno tijesto i pustiti da se diže 6 sati na sobnoj temperaturi.
- Pomiješati tekuće sastojke sa suhima i pustiti da odstoje 2 sata.
- Pomiješati obje smjese te zamijesiti u tijesto.
- Ostaviti da se pod poklopcem ili folijom diže do jutra odnosno oko 8 sati na sobnoj temperaturi.
- Ujutro ga preklopiti kao pismo, oblikovati u štrucu te staviti u pobrašnjenu košaru.
- Nakon dva sata dizanja u košari na sobnoj temperaturi pečemo ga u vrućem pekaču na 250 stupnjeva pod poklopcem. Zatim poklopac sklonimo, smanjimo temperaturu na 220 te pečemo još 20 minuta. Ohladimo na rešetki bez pokrivanja krpom i uživamo!