Image: 316887147, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Evo provjerenog recepta za tradicionalni ajvar za prste polizati

GREEN_300_listici_sredina

Zaposlite sve ukućane

Donosimo vam provjereno dobar stari recept. Bez kompliciranja i nepotrebnih sastojaka.

Za njegovu je pripremu ključno strpljenje. Kuha se i po nekoliko sati, ali se svaka minuta na koncu isplati. On je kralj svake zimnice, jede se uz sve, a malo tko ga ne voli.

Ajvar je najbolji od domaćih paprika i patlidžana, kada se polagano kuha na laganoj vatri i kad je, naravno, pripremljen s ljubavlju.

Donosimo vam provjereno dobar stari recept. Bez kompliciranja i nepotrebnih sastojaka.

Potrebno: 

5 kg rog crvene paprike

3 kg patlidžana

litra ulja

8 žlica octa

po želji: ljuta papričica

Priprema: 

Zaposlite sve ukućane jer ovo može potrajati: ispecite svih pet kilograma paprike dvadesetak minuta na 220 stupnjeva Celzijevih. Potom isto napravite i s patlidžanima.

Tek nakon pečenja počinje pravi posao: ogulite paprike i patlidžane i temeljito ih očistite od sjemenki.

Očišćeno povrće sameljite u mašini za mljevenje (možete se poslužiti i blenderom).

Potom mješavinu stavite kuhati u duboki lonac dok voda ne ispari. Dvadesetak minuta kasnije, dodajte pola litre ulja i cijelo vrijeme miješajte.

Kad se smjesa zgusne, dodajte ostatak ulja, začinite po želji i kuhajte još 15 minuta. Pri samom kraju kuhanja dodajte ocat. To će spriječiti kvarenje ajvara.

Kada mješavina poprimi kremastu teksturu i kada se u potpunosti zgusne, ajvar stavite u prethodno zagrijane sterilizirane tegle.

Staklenke potom pokrijte dekom kako bi ostale na toplom. Tek sutradan ih spremite u smočnicu.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.