Za njegovu je pripremu ključno strpljenje. Kuha se i po nekoliko sati, ali se svaka minuta na koncu isplati. On je kralj svake zimnice, jede se uz sve, a malo tko ga ne voli.
Ajvar je najbolji od domaćih paprika i patlidžana, kada se polagano kuha na laganoj vatri i kad je, naravno, pripremljen s ljubavlju.
Donosimo vam provjereno dobar stari recept. Bez kompliciranja i nepotrebnih sastojaka.
Potrebno:
5 kg rog crvene paprike
3 kg patlidžana
litra ulja
8 žlica octa
po želji: ljuta papričica
Priprema:
Zaposlite sve ukućane jer ovo može potrajati: ispecite svih pet kilograma paprike dvadesetak minuta na 220 stupnjeva Celzijevih. Potom isto napravite i s patlidžanima.
Tek nakon pečenja počinje pravi posao: ogulite paprike i patlidžane i temeljito ih očistite od sjemenki.
Očišćeno povrće sameljite u mašini za mljevenje (možete se poslužiti i blenderom).
Potom mješavinu stavite kuhati u duboki lonac dok voda ne ispari. Dvadesetak minuta kasnije, dodajte pola litre ulja i cijelo vrijeme miješajte.
Kad se smjesa zgusne, dodajte ostatak ulja, začinite po želji i kuhajte još 15 minuta. Pri samom kraju kuhanja dodajte ocat. To će spriječiti kvarenje ajvara.
Kada mješavina poprimi kremastu teksturu i kada se u potpunosti zgusne, ajvar stavite u prethodno zagrijane sterilizirane tegle.
Staklenke potom pokrijte dekom kako bi ostale na toplom. Tek sutradan ih spremite u smočnicu.