pexels-taryn-elliott-4099350

Imamo prirodne, jeftine i jednostavne recepte za čišćenje pećnice

GREEN_300_listici_sredina

Sastojke svi imaju u svojoj kuhinji

Dodatni savjet za najgore pećnice je da prije čišćenja omekšate njezin sadržaj parom.

Pećnica je jedan od najkorisnijih aparata u modernoj kuhinji, ali i jedan od najtežih za održavanje. Nakon brojnih kulinarskih podviga, pećnica često ostaje zaprljana i prekrivena mrljama od prskanja hrane i masnoća. Iako postoje mnogi komercijalni proizvodi namijenjeni čišćenju pećnice, često su puni kemikalija, agresivni i ostavljaju neugodne mirise. Srećom, postoji niz prirodnih načina kojima možete očistiti pećnicu bez upotrebe agresivnih sredstava i izbjegavati izlaganje štetnim kemikalijama.

Prvi recept

Jedan od najučinkovitijih, ali i najjeftinijih recepata za sadrži dva bezvremenska klasika – sodu bikarbonu i ocat.

Prema receptu s Coolinarike, potrebni su vam:

1/3 šalice alkoholnog octa

pola šalice sode bikarbone

šalica vode

Prije nego što počnete s čišćenjem, izvadite vodilice i sve ostalo što je u pećnici. Zatim zapečene ostatke hrane iz pećnice ostružite i uz pomoć obične mokre krpe uklonite taj višak.

U nešto debljem sloju posipajte dno pećnice i unutarnju stranu vrata pećnice sa sodom bikarbonom. Pomoću bočice s raspršivačem, alkoholnim octom poprskajte sodu bikarbonu, u količini da izazovete reakciju (pjenu).

Potom otkinite komad aluminijske folije, izgužvajte ju (napravite lopticu) i s njom izribajte pećnicu. Na koncu sve dobro prebrišite mokrom krpom.

Ako vam je pećnica doista iznimno prljava, ponovite postupak nanošenjem sode bikarbone i octa, no ovaj put ostavite da odstoji barem četiri sata, a može i preko noći, pa onda očistite.

Drugi recept

I ovdje je baza na klasicima – vodi i sodi.

Prije nego što počnete s čišćenjem, zapečene ostatke hrane iz pećnice ostružite i običnom mokrom krpom uklonite strugotine. U šalicu koju ste napunili sodom bikarbonom dodajte toliko vode da dobijete smjesu (kremu) koju možete razmazati po pećnici. U debljem sloju premažite pećnicu kremom i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro izribajte pećnicu lopticom od alu folije, te sve dobro prebrišite čistom mokrom krpom.

Aluminijska folija, zgužvana i pretvorena u lopticu je idealna za ribanje svih osjetljivih površina (staklene površine, suđe od inoxa…), odlično čisti i ne ostavlja tragove kao abrazivna spužvica ili žica za suđe.

Istim postupkom možete očistiti i rešetke, kako bi i one zablistale punim sjajem.

Bonus za najtvrdokornije

Dodatni savjet za najgore pećnice je da prije čišćenja omekšate njezin sadržaj parom.

Nalijte vodu u posudu za parenje i stavite je u hladnu pećnicu.

Zagrijte pećnicu na 120°C i ostavite da se para formira oko 20-30 minuta.

Para će omekšati prljavštinu i masnoću.

Nakon što se pećnica ohladi, obrišite je vlažnom krpom da biste uklonili prljavštinu.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.