wil-stewart-T26KCgCPsCI-unsplash

Novi Zeland ima za cilj postati najveća “Dark Sky” nacija na svijetu. Znate li što to znači?

GREEN_300_listici_sredina

Cilj žele ispuniti do 2025.

Novi Zeland ima za cilj postati certificiran kao Zemlja tamnog neba od strane Međunarodne udruge tamnog neba (IDSA), što je cilj bez presedana za zemlju veličine Novog Zelanda. Ovu inicijativu predvode Māori, autohtoni narod Novog Zelanda, šireći svijest o ekološkoj i kulturnoj važnosti očuvanja tamnog neba.

Ako do sada niste čuli za ovaj pokret, “Pokret tamnog neba” je kampanja za smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Prednosti smanjenja svjetlosnog onečišćenja uključuju povećanje broja zvijezda vidljivih noću, smanjenje utjecaja električne rasvjete na okoliš, poboljšanje dobrobiti, zdravlja i sigurnosti ljudi i divljih životinja te smanjenje potrošnje energije.

Svjetlosno onečišćenje utječe na 80% planete, zbog čega vrlo rijetko možemo vidjeti zvjezdano nebo u potpunosti. No, takav zvjezdani noćni pogled iako je rijedak, nije neuobičajen u ovoj otočnoj državi od 5 milijuna.

Novi Zeland

Već omiljen i cijenjen zbog svojih prekrasnih krajolika i zadivljujućeg noćnog neba, Novi Zeland je odlučio poduzeti dodatne korake za očuvanje svoje prirodne ljepote. Trenutno su u tijeku napori, predvođeni domorodačkim narodom, kako bi se zemlja potvrdila kao “nacija tamnog neba”. Ako uspije, to će ovu zemlju učiniti tek drugom u svijetu (ova je malena otočna država Niue u južnom Pacifiku) i daleko najvećom zemljom koja je dobila oznaku od Međunarodne udruge tamnog neba (IDSA). 

Ovaj nagrađivani program utemeljen je 2001. kako bi potaknuo zajednice, parkove i zaštićena područja diljem svijeta da očuvaju i zaštite mračna mjesta putem odgovorne politike osvjetljenja i obrazovanja javnosti. Od 1988. IDSA je odredila 195 mjesta tamnog neba diljem svijeta, koja uključuju kategorije u rasponu od zajednica do parkova i rezervata, od kojih je svako prepoznato po uspješnoj provedbi mjera za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i zaštitu svoje prirodne baštine noćnog neba.

Neki poznati primjeri rezervata tamnog neba uključuju Mont-Mégantic International Dark Sky Reserve u Quebecu, Kanada, Exmoor Dark Sky Reserve u Ujedinjenom Kraljevstvu i gotovo 1700 četvornih milja Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve na Novom Zelandu. Ova mjesta tamnog neba služe kao važna utočišta za astronomska istraživanja i promatranje zvijezda, kao i za promicanje poštovanja noćnog neba i njegove kulturne i ekološke vrijednosti.

S obzirom na to da vjerojatno svi uživaju u gledanju zvijezda, a teško je pronaći mjesto gdje ih možemo vidjeti u potpunosti, polako postaje sve popularnija i jedna nova grana turizma zvana astroturizam. Valerie Stimac, autorica knjige “Dark Skies: Praktični vodič kroz astroturizam”, rekla je: “Putovanje zbog iskustava tamnog neba vjerojatno je među najnovijim vrstama astroturizma. Međunarodna udruga za tamno nebo napravila je sjajan posao u stvaranju uzbuđenja i interesa za te lokacije time pokazujući kako je astroturizam često odlična komplementarna aktivnost za putovanja na mjesta koja su također izvrsna prirodna odredišta tijekom dana”.

Nije samo stvar uživanja u predivnom noćnom nebu, već je u pitanju i utjecaj na zdravlje. Pokazalo se da svjetlosno onečišćenje ometa prirodne ritmove biljaka, životinja, pa čak i ljudske obrasce spavanja. “Nema sumnje da mijenjamo svoju fiziologiju”, izjavio je Richard Stevens, profesor na Sveučilištu Connecticut. “Previše električne rasvjete je loše za naše blagostanje. Nije optimalno za naše zdravlje”.

Unatoč relativno niskim razinama svjetlosnog onečišćenja na Novom Zelandu, očekuje se da će za ovaj ambiciozan napor smanjenja svjetlosnog onečišćenje Novom Zelandu trebati barem tri godine. Bez obzira hoće li uspjeti dobiti ovo priznanje do 2025., ohrabrujuće je vidjeti kako jedna nacija poduzima stvarne korake za očuvanje prirode koja je sve ugroženija. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.