gareth-hubbard-qPcSUERqBAc-unsplash

Listopad je mjesec vegetarijanstva: Evo kako se uključiti

GREEN_300_listici_sredina

Isprobajte nešto novo

Smanjivanje porcija mesa, mliječnih proizvoda i jaja odlična je stvar koju možemo učiniti za Zemlju. Čak i ako još niste vegetarijanac ili vegan, mjesec vegetarijanstva izvrsna je prilika da saznate više o utjecaju vegetarijanstva na planetu ali i vaše zdravlje, da isprobate nove recepte i možda otkrijete neke nove namirnice.

Svjetski dan vegetarijanstva osnovalo je 1977. godine Sjevernoameričko vegetarijansko društvo, neprofitna organizacija koja pruža podršku vegetarijancima te koja educira javnost o prednostima vegetarijanske prehrane. Tako su dogovorili da će se 1. listopada obilježavati Svjetski dan vegetarijanstva koji će služiti kao početak mjeseca vegetarijanske svijesti, što je mjesec listopad.

Čitajte dalje i saznajte nekoliko sjajnih načina za obilježavanje Nacionalnog mjeseca vegetarijanstva u sljedećih nekoliko tjedana.

Naučite spremiti vrhunsko vegetarijansko jelo

Ako volite kuhati i biti kreativni onda je ovo za vas. Pronađite nove recepte koji su veganski ili vegetarijanski i naučite ih raditi, i iznenadite obitelj ili prijatelje s novim jelima. Pokušajte napraviti vegetarijanske verzije poznatih jela poput bolonjeza, hamburgera ili sarmi. Budite kreativni i za sljedeće kućno druženje napravite bezmesne grickalice koje će biti toliko dobre da nitko neće primjetiti da nema pršuta. Ako se osjećate lijeno, dodajte vlastiti štih u nešto što je brzo gotovo poput pizze. Nabavite gotovo tijesto i na njega stavite sve vrste povrća koje volite i ništa od mesa, a ako ste spremni ići korak dalje, isprobajte veganski sir i vegansku kobasicu.

Posjetite vegetarijanski restoran

U posljednjih nekoliko godina kod nas ne samo da ima sve više vege restorana, već i ostali restorani sve više nude vegetarijanska jela na cjeniku. No preporučujemo da posjetite neki vegetarijanski ili veganski retsoran i isprobate nešto poputno novo. Sigurni smo da ćete se ugodno iznenaditi. U Zagrebu su među najpoznatijima Bio bistro Zrno i Veganšpek (ovdje će se zadovoljiti nepca i vegana i mesojeda), dok u Splitu imate Pandora GreenBox, Kat’s Kitchen ili Marta’s Veggie Fusion, među ostalima.

Filmska večer

Sada već postoji toliko dokumentaraca koji nas uče o tome kako sva ta hrana koju jedemo uopće dolazi na naš tanjur, da vam filmske večeri mogu trajati jako dugo. Bilo to meso, riba li mlijeko, ovi dokumentarci su tu da vas obrazuju o tome kako se određena hrana dobiva odnosno koje sve procese prolazi i koji je njen utjecaj na ljude, životinje i planet. Svakako bi vam preporučili da počnete sa Cowspiracy i Seaspiracy pa sve do novijih Meat Me Halfway ili Eating Our Way to Extinction.

Napraviti makar jednu zamjenu u prehrani

Kako biste aktivno sudjelovali u mjesecu vegetarijanstva i testirali svoje granice prehrane i bez čega možete, razmislite o tome da se posvetite jednoj dnevnoj zamjeni za cijeli mjesec listopad. To može biti da zamijenite kravlje mlijeko s biljnim, crveno meso za piletinu ili čak Beyond burger i probate cijeli mjesec bez mesa. Ili možda isprobajte ovaj mjesec izbaciti samo suhomesnate proizvode. Ako često jedete vani, probajte da svaki put kad ste vani birate vegetarijanska jela, ili obrnuto, da kod kuće jedete vegetarijanski a vani si priuštite sve. Kako god bilo, probajte jednu zamjenu i tko zna, možda ćete primjetiti kako se zapravo puno bolje osjećate.

Počnite pratiti neke vegetarijanske Instagram profile

Bez obzira tražite li nove bezmesne recepte ili se želite više obrazovati o utjecaju veganstva i vegetarijanstva na zdravlje i planet, postoji mnogo profila koje možete pratiti na Instagramu kako bi vas inspirirali. Mi volimo profile @ avantgardevegan i @pickuplimes od stranih, ili  @mariewasler od domaćih koja radi vrlo jednostavna i brza veganska jela koja svatko može isprobati.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.