10 unikatnih eco-friendly hotela u kojima bismo rado odsjeli

Oduzimaju dah

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Postoji mnogo načina na koje možete smanjiti svoj utjecaj na planet i zelenije živjeti, ali i putovati. Možete birati javni prijevoz za dolazak do odredišta ili za obilazak grada koji posjećujete, možete jesti vegetarijansku prehranu dok ste na putovanju i možete kupovati lokalno. Ali jedan od najboljih načina da budete održivi na putovanju je odsjesti u ekološkom smještaju fokusiranom na održivost.

Ekološki hoteli i slični smještaji su oni koji ulažu značajne napore kako bi smanjili svoj utjecaj na okoliš. Postoji zaista mnogo načina za to, a neki od njih su: korištenje obnovljive energije, pojačavanje programa recikliranja i kompostiranja, postavljanje energetski učinkovite rasvjete, korištenje netoksičnih proizvoda za čišćenje, pružanje proizvoda za osobnu njegu za goste koji nisu toksični i koji nisu u jednokratnim plastičnim pakiranjima, kompletno izbacivanje jednokratnih plastičnih proizvoda iz hotela, recikliranje sive vode, davanje uputa svojim gostima kako da oni sami budu maksimalno ekološko osviješteni i na što trebaju paziti. 

Za primjer kako takvi hoteli i slični smještaji izgledaju i koje sve održive prakse provode, donosimo popis nekih od najboljih svjetskih održivih hotela. Naravno, ne govorimo da morate odsjesti u njima, ali oni vam mogu pomoći da shvatite na što trebate pripaziti kada idući put budete bukirali neki smještaj. 

Glenorchy Camp, Novi Zeland

Naveden kao jedno od “Svjetskih najboljih mjesta za posjetiti” u časopisu TIME, kamp Glenorchy ozbiljno shvaća održivost. To je prvi smještaj na Novom Zelandu s neto nula energije. Imanje je izgrađeno u skladu s Living Building Challenge, za koji se kaže da predstavlja najrigoroznije standarde održivosti na planetu. Koristi se 50% manje energije i vode od sličnih odmarališta, a koristi eko pogodnosti poput solarnog vrta, pametne rasvjete, solarnih panela i naprednog sustava upravljanja energijom i vodom na licu mjesta. Dodatnu eko privlačnost ovo mjesto dobiva i time što je okruženo predivnom prirodom. 

TreeCasa Resort, Nikaragva

Ovo odmaralište u San Juan del Suru je zapravo luksuzna kućica na drvetu za odrasle. Kućice su smještene u krošnjama dva divovska Ceiba stabla unutar nikaragvanske džungle El Encanto, a misija tvrtke je korištenje održivih praksi za proslavu prirode i ekosustava džungle. Na svojoj stranici izjavljuju kako je odmaralište izgrađeno “u zemlji i zajedno s njom, a ne povrh nje”. Svaka građevina u odmaralištu izgrađena je od prirodnih ekoloških materijala (uključujući bambus, tikovinu i palmino lišće), prirodni ribnjak pomaže u održivom gospodarenju vodama, a također pruža i prirodna staništa za životinje poput iguana i kornjača. Objekt koristi potpuno prirodne, biorazgradive proizvode za čišćenje, okolna šuma održava se organskom poljoprivredom, a voće koje daje se čak poslužuje i gostima.

Pacuare Lodge, Kostarika

Smješten duboko u kišnoj šumi, do ovog ekološkog smještaja ne vode ceste, već morate prijeći visećom gondolom. Ovaj smještaj je poznat po tome što je okružen predivnom netaknutom prirodom i egzotičnim životinjama te je posvećenost održivosti očita na cijeloj lokaciji. S električnom energijom koju turbina proizvodi u obližnjem toku dolazi do izražaja glavni fokus ovog mjesta, a to je čista energija. Ovdje nema švedskog stola već morate unaprijed naručiti svoje obroke kako bi bili sigurni da se ništa ne baca. Uživajte u  bazenu ili kadi s vodom zagrijanom na suncu, a sve u predivnom okruženju prašume i zvukova prirode.

Fogo Island Inn, Kanada

Smješten na jednom od najupečatljivijih kanadskih otoka, ovaj smještaj je inicijativa prilagođena zajednici jer se 100% operativnog viška reinvestira u zajednicu kako bi pomogli stanovnicima otoka Fogo da napreduju. Arhitektura i operativni sustavi dizajnirani su da zadovolje najviše razine energetske učinkovitosti. Skupljena kišnica filtrira se za upotrebu u kupaonicama, praonici rublja i uređajima, a solarni paneli opskrbljuju toplom vodom. Koriste se lokalni dobavljači hrane i materijala gdje god je to moguće, a namještaj je ručno izrađen i proizveden u gostionici Inn’s Woodshop koja zapošljava lokalne obrtnike. 

Pikaia Lodge, Ekvador

Ovaj eko luksuzni smještaj vam pruža mogućnost istraživanja predivnog kultnog Galapagos otočja, a sve dok odsjedate u ugljično neutralnom smještaju bez grižnje savjesti. Pikaia koristi  alternativne izvore energije i ima izvanredan program društvene odgovornosti. U objektu se koriste biorazgradivi proizvodi za čišćenje, hotelska voda se zagrijava pomoću solarnih panela, a za njegovu izgradnju i uređenje koristili su se lokalni, reciklirani, ekološki prihvatljivi građevinski materijali.

Discovery Rottnest Island, Australija

Smješten iza dina kultne plaže s rozim pijeskom, jednog od najopuštajućih obalnih mjesta u Australiji koje vam oduzima dah, Discovery Rottnest Island je smještaj za odmor s razlikom. Ovo je prvi smještaj izgrađen na otoku u više od 30 godina, i nudi jedinstveno iskustvo glampinga s malim utjecajem. Ovi eko šatori imaju minimalan utjecaj na okolno okruženje i izrađeni su od održivih materijala. Dizajnirani su za prirodni protok zraka (bez klima uređaja), koristeći prirodno drvo i platno. Plan revegetacije osigurava da se nastavi obogaćivati flora i fauna. Imanje se oslanja na postojeće ekološke akreditirane resurse energije, vode i otpada na otoku. Kako ne bi ometali životinje koje tamo slobodno žive, nema ograda ili granica. 

Salinda Resort, Vijetnam

Luksuzno odmaralište Salinda je smješteno na predivnom otoku Phu Quoc te hvali održivost kao jednu od svojih temeljnih vrijednosti. Hotel daje prioritet održivom dizajnu u svojim strukturama i okolnom krajoliku s naglaskom na biorazgradive i obnovljive građevinske materijale, a u poslovanju su zamijenili plastične ključeve od soba s drvenim, posude za šampon keramičkim te koriste LED rasvjetu.  Odmaralište je 2019. postalo službeni partner WWF-a i Vijetnama za upravljanje smanjenjem plastike na otoku, a sve s ciljem iskorjenjivanja plastike za jednokratnu upotrebu. U čast ovog partnerstva, hotel jednom mjesečno organizira dan “čišćenja plaže” na kojem se osoblje i gosti pridružuju uklanjanju smeća s plaža i okolnih kvartova. 

Soneva Fushi, Maldivi

Soneva Fushi je pionir među odmaralištima na Maldivima kada su u pitanju ekološke prakse i održivo poslovanje. To je imanje 2017. godine prvo na Maldivima recikliralo plastiku na mjestu. U sklopu svog programa “Waste to Wealth”, 90% svog otpada reciklira na licu mjesta u vlastitom pogonu za reciklažu, koji zatim otpad pretvara u nove proizvode. Soneva također surađuje s lokalnom vladom na otvaranju postrojenja za recikliranje i uvođenju koncepta “Waste to Wealth” na tri susjedna otoka, što bi pomoglo lokalnim zajednicama da smanje potrošnju plastike. Ovaj program ima za cilj i educirati lokalnu djecu o otpadu i poštivanju oceana.

Capella Ubud, Bali

Okruženo rižinim poljima i rijekom Wos, skriveno u bujnoj šumi Ubuda, nalazi se ovo nevjerojatno tropsko odmaralište. Tijekom izgradnje odmarališta nije posječeno niti jedno drvo kako bi se očuvala priroda. Ovaj smještaj ima politiku koja zabranjuje upotrebu jednokratne plastike, a u svom restoranu nude samo sezonske, održivo uzgojene sastojke. Capella Ubud također ima razne programe stipendiranja usmjerenih na održivost za mlade u lokalnom selu i lokalnim selima nudi obrazovni program koji se fokusira na održivi pristup gospodarenja otpadom i uklanjanjem plastike.

Safari kamp Garonga, Južna Afrika

Ovaj luksuzni kamp se nalazi u zaštićenom području Makalai, gdje nudi opcije opuštanja i uživanja u ekološkom okruženju. Kamp čini sve što je u njegovoj moći da smanji svoj ugljični otisak, uključujući upotrebu solarnih panela, korištenje sustava pumpi za grijanje za smanjenje električne energije i sustav bioplina za pretvaranje hrane i prirodnog otpada u prirodni plin za kuhanje. Upotrijebljena voda filtrira se i čisti, tako da se može natrag dovoditi u vodotok kampa za životinje. Garonga pruža sve to i više, sve dok uživate u prirodi predivnog nacionalnog parka Kruger koji je ujedno i najveći rezervat divljih životinja u Južnoafričkoj Republici.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.