U Kataru se gradi plutajući hotel koji se rotira kako bi proizvodio električnu energiju

GREEN_300_listici_sredina

Futuristički smještaj

Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS) je osmislio zaista futuristički smještaj u obliku plutajućeg hotela koji, osim što oduzima dah svojim izgledom, ima i ekološke karakteristike. Ovaj hotel je osmišljen s ciljem kako bi imao što manji utjecaj na okoliš, a jedna od glavnih karakteristika je da će hotel sam generirati svoju energiju.

Usvajajući moto “minimalni gubitak energije i zero waste princip”, tim u HAADS-u surađivao je s brojnim stručnjacima, uključujući inženjere brodogradnje i arhitekte, kako bi osmislio ovaj zanimljivi eko projekt. Sjedište hotela će biti u Kataru, ali zbog svoje mobilnosti može se nalaziti u različitim područjima. Struktura će biti potpuno pokretna, što znači da može plutati s mjesta na mjesto. Izgradnja je započela u ožujku 2020. godine, a arhitekti teže da se završi do 2025. godine.

Ekološke karakteristike

Cilj ovog projekta je minimalizirati svoj utjecaj na ekološku ravnotežu na razne načine, a planira se ne koristiti fosilna goriva ni u jednoj fazi metodama poput akumulacije kišnice, modula vawtau, rotacijskog kretanja i drugo. Ovaj plutajući eko hotel nadahnut je morem s kojim je povezan u principu dizajna tako da stvara strukturu u obliku vrtloga koja odražava rotacijski učinak. Ova struktura nadahnuta vrtlogom, okreće se oko sebe kako bi se osigurala spomenuta električna energetska učinkovitost, a s druge strane se u isto vrijeme korisnicima osigurava trajna perspektiva panorame.

Ako se pitate hoće li se ljudima zavrtjeti i u glavi, vjerojatno je da neće jer jedna rotacija traje 24 sata. Plutajući hotel doduše mora ostati unutar područja s neprekidnim strujama kako bi osigurao da se uvijek okreće. Osim rotacije, koristio bi se i sustav dinamičkog pozicioniranja kako bi ostao na mjestu, istovremeno pasivno hvatajući energiju iz prirodnog protoka vode.

No sama rotacija neće proizvesti svu potrebnu energiju potrebnu za funkcioniranje hotela, pa osim stvaranja hidroenergije, dizajn hotela uključuje i 55 vertikalnih vjetroagregata koji bi proizvodili električnu energiju i služili kao suncobran. Ova vrsta proizvodnje zelene energije naziva se “vawtau”. Hotel će također koristiti kišnicu za stvaranje energije. Pokrivač na vrhu hotela skupljat će kišu koja će se koristiti za recikliranje vode. Ostale ekološke mjere planirane za hotel uključuju sustav za korištenje otpadne hrane kao gnojiva za uređenje okoliša i pročišćavanje otpadnih voda hotela, tako da ne šteti okolišu.

Sadržaji hotela

Ukupna površina hotela iznosi oko 35.000 m², u središtu je planirano stakleno predvorje od 700 m2, a treba imati ukupno 152 sobe od kojih svaka ima svoj privatan balkon. Imat će tri različita ulaza, tako da postoji pristup zemljištu u bilo koje doba dana, zahvaljujući molu od 140 stupnjeva koji ga okružuje. Hotel će među ostalim imati zatvorene i vanjske bazene, saunu, spa centar, teretanu, teren za mini golf i razna druga područja za aktivnosti.

Sve hotelske platforme, uključujući vezu s kopnom, će biti plutajuće platforme tako da će se ovaj hotel koji će biti moguće iznajmiti, imati mogućnost premještanja na neko drugo željeno područje nakon dobivanja struje koja mu je potrebna. Idejni radovi na projektu su završeni i odobreni te se sada nastavljaju tehničke studije izvodljivosti kako bi se realizirala faza provedbe. Iako ne postoji točan datum završetka ovih radova, datum završetka konstrukcije usmjeren je na 2025. godinu.

PHOTOS BY: Hayri Atak Architectural Design Studio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.