katie-moum-g2lhTllGmeo-unsplash

Znate li koja je zemlja u 2021. svjetski lider u obnovljivim izvorima energije?

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Daleko ispred svih

Studija koju je provela platforma za usporedbu energetskih tarifa Utility Bidder otkriva 20 najboljih zemalja u području čiste energije, kao i one koje se najviše oslanjaju na fosilna goriva. Izdvojili smo zemlje pri vrhu ljestvice.

Podaci za najnoviju studiju Utilityja dobiveni su od Međunarodne agencije za energiju (IEA), a kažu da 56 posto ukupne potrošnje energije u Norveškoj dolazi iz obnovljivih izvora, dok je Velika Britanija na 20. mjestu s čistom energijom koja čini tek 13 posto. Mjerena fosilna goriva bili su ugljen, nafta i prirodni plin, dok su obnovljivi izvori biogoriva i otpad, vjetar, solarna energija i hidroenergija.

Što Norveška, Brazil i Novi Zeland imaju zajedničko?

Ove tri zemlje vodeće su u svijetu kada je u pitanju obnovljiva energija. Na ljestvici su zauzeli prvo, drugo i treće mjesto. Norveška koristi hidroenergiju više od bilo koje druge zemlje svijeta – ona čini 45 posto njezine opskrbe. Nordijska zemlja poznata je po brojnim strmim dolinama i rijekama, kao i povećanoj količini padalina zbog klimatskih promjena i baš radi toga je bogata izvorima hidroelektrične energije.

Na drugom mjestu po opskrbi obnovljivom energijom je Brazil. Lider u proizvodnji biogoriva i otpadne energije. Ti izvori čine 32 posto njegove ukupne opskrbe energijom. Drugi je najveći proizvođač goriva od etanola i vodeći je u industriji, s etanolom na bazi šećerne trske koja se smatra najuspješnijim alternativnim gorivom do sada.

Obnovljivi izvori energije čine 42 posto opskrbe energijom Novog Zelanda. Svjetski je lider u energiji vjetra i sunca koji čine 25 posto njegove opskrbe energijom. Smještena na putu “Bučnih četrdesetih”, skupini jakih i stalnih zapadnih vjetrova, nacija je savršeno pozicionirana za energiju vjetra. Uživa u puno sunca i za solarnu energiju, a ima i sve veće tržište solarnih sustava za grijanje tople vode.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.