IMG_0006-768x1152

I to je moguće! Solarna staza za bicikle koja proizvodi struju!

GREEN_300_listici_sredina

Nizozemci žele biti klimatski neutralni do 2040.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Solarne biciklističke staze se već koriste u drugim dijelovima Nizozemske, ali je ova u Utrehtu najduža izgrađena do sada. Spojiti održive izvore energije s prijevozom bez zagađenja cilj je nizozemskim vlastima.

Lokalne vlasti centralne pokrajine Utrecht u Nizozemskoj otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako ciljeve održive energije s prijevozom bez emisije štetnih plinova.

S obzirom na to da na mladima svijet ostaje i da baš njima ostavljamo naš planet, simbolično su učenici jedne lokalne škole iz sela Martensdijk otvorili ovu stazu provozavši se njome svojim biciklima. Na svojih 330 metara dužine, staza se sastoji od gotovih betonskih blokova prekrivenih tankom zaštitnom oblogom, koja omogućava prodiranje sunčeve svjetlosti do solarnih ćelija ugrađenih u blokove.

Inače, Nizozemska je prva država na svijetu koja je postavila solarnu biciklističku stazu. SolaRoad staza je 2014. godine  sa svojih 70 metara vrijedila je tri milijuna eura i povezivala amsterdamska predgrađa Krommenie i Wormerveer. Taj je lokalni projekt tada testirao održivost nacionalne politike koja nastoji energijom iz solarnih panela opskrbiti sve, od semafora do električnih vozila. S godinama, Nizozemci su solarne staze gradili na nekoliko mjesta no ova najnovija, u Utrechtu je najduža do sada.

Solarna biciklistička staza otvorena je na dan kad je Europska unija predstavila opsežan set zakona koji bi trebali omogućiti ispunjavanje obećanja da će tijekom ovog desetljeća smanjiti emisiju plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje za 55%, uključujući kontroverzni plan oporezivanja stranih tvrtki koje uzrokuju zagađenja.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.