Different plastic bags on old wooden background. Top view.

Znate li da plastika može biti zelena i biorazgradiva?

GREEN_300_listici_sredina

Alternativa zagađivačima

Riječ je o vrsti plastike koja se može razgraditi u prirodi putem bioloških procesa, tako da se ne stvara toksični otpad kao što to čini tradicionalna plastika.

Sve je veća svijest o zagađenju plastičnim otpadom diljem svijeta. Zbog toga se ubrzano radi na pronalasku ekoloških alternativa za taj materijal kojeg ima u gotovo svakom predmetu. Jedna od takvih alternativa koja se nedavno pojavila je “Zelena plastika“.

Riječ je o biorazgradivoj vrsti plastike koja se većinom proizvodi od polimera biljnog porijekla, za razliku od tradicionalne plastike koja se izrađuje od neobnovljivih proizvoda na bazi nafte.

Zelena plastika ili bioplastika postaje sve popularnija budući da može utjecati na smanjenje emisije stakleničkih plinova, ovisnost o fosilnim gorivima i količine otpada na odlagalištima.

Recikliranje tradicionalne plastike 

Neki od najčešće korištenih bioplastika su: polietilen tereftalat i polilaktična kiselina (PLA).

Prva vrsta proizvodi se na biološkoj bazi i poznata je i kao bio-PET. Radi se od bioetanola iz šećerne trske i vodeća je bioplastika koja se sve više koristi u proizvodnji brojnih predmeta. Bio-PET u prosjeku sadrži 30-35% posto biomase.

Polilaktična kiselina (PLA) sastoji se od 100 posto biomase, a može se proizvesti najkonvencionalnijim metodama obrade polimera. Riječ je o čvrstom materijalu koji se često koristi za izradu krutih spremnika te zaštitnih premaza.

Brojne tvrtke diljem svijeta okreću se recikliranju tradicionalne plastike proizvodeći visokokvalitetne sekundarne polimerne sirovine koje se potom pretvaraju u nove proizvode od plastike. Jedna takva tvrtka smještena je u Latviji, gdje ima GREEN PLASTICS tvornicu za recikliranje polimera.

Recikliranje postojeće plastike 

Kako stoji na njihovim službenim stranicama, za recikliranje polimera potrebno je ispuniti određene zahtjeve kvalitete sirovina:

Sirovina ne smije sadržavati nikakve primjese koje se teško odvajaju tijekom sortiranja (uljni film, slamu, travu i zemlju u velikim količinama i slično). Osim toga, sirovina ne smije sadržavati nikakve metale, mora biti bez jakog specifičnog mirisa i ne smije sadržavati primjese opasnih tvari te boju ili ljepilo.

“Plastični materijali mogu se učinkovito reciklirati čak i nekoliko puta, čime se značajno štede prirodni resursi koji se troše tijekom proizvodnje novih plastičnih proizvoda. Misija GREEN PLASTICS je brinuti se o prirodi dajući drugi život polimerima”, kažu.

Stvaranje plastike iz biljaka 

Osim proizvodnje zelene plastike iz šećerne trske, neke tvrtke koriste i škrob, kukuruzni šećer, krumpirov škrob te druge biološke materijale.

Riječ je o vrsti plastike koja se može razgraditi u prirodi putem bioloških procesa, tako da se ne stvara toksični otpad kao što to čini tradicionalna plastika.

Ipak, valja istaknuti da i kod ove vrste plastike treba biti pažljiv s odlaganjem. Naime, ako se bioplastika zbrinjava kao otpadna plastika, može zagađivati okoliš i tako otežati recikliranje drugih vrsta plastike. Stoga je važno da se bioplastika koristi i zbrinjava na održiv način.

 

PHOTOS BY: GREEN PLASTICS, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.