pexels-samson-katt-5225292

Domaće tvrtke u strahu: Uredbe o jednokratnoj ambalaži mogle bi biti poražavajuće za poslovanje

GREEN_300_listici_sredina

Potrebno je hitno rješenje

Gdje god da se trenutno okrenete oko vas je minimalno jedna jednokratna ambalaža. Takvih Europljanin dnevno baci u smeće oko pola kilograma. Nove uredbe o jednokratnoj ambalaži uskoro će se naći na stolu predsjedavajućih u Europarlamentu, a brojne tvrtke i ugostitelji našli su se u popriličnom problemu za koji kažu kako nije dovoljno reguliran. U sve se uključila i Hrvatska gospodarska komora.

Ako sada upravo ispijate kavu u svom omiljenom kafiću, osvrnite se oko sebe i prebrojite koliko jednokratne ambalaže ima oko vas. Žličice, šećer, med, keksić koji ste možda dobili uz kavu ili pak prozirna ambalaža u kojoj je vrećica čaja. Dnevno u Europi u smeće bacimo pola kilograma jednokratne ambalaže po stanovniku. Upravo zato, zbog sve veće količine ambalažnog otpada, EU želi smanjiti njegovu potrošnju za 15 posto po glavi stanovnika po državi članici do 2040.

Oko revizije relevantnog zakonodavnog okvira na sastancima Vijeća za okoliš u Bruxellesu vode se žustre rasprave. Između ostalog, trenutna verzija prijedloga Uredbe veliku prednost daje biokompostabilnoj plastici te ograničava upotrebu drugih vrsta ambalaže, iako su u potpunosti reciklabilne. Nova bi uredba mogla biti poražavajuća za neke domaće tvrtke.

Uključila se i Hrvatska gospodarska komora

“Plastika na biološkoj osnovi, biorazgradiva plastika i plastika koja se može kompostirati sve se češće pojavljuju kao alternativa konvencionalnoj plastici. No, naziv ‘bio’ kod potrošača stvara percepciju da je takva plastika dobra za okoliš, što je samo donekle istina. Takva je plastika dizajnirana za razgradnju samo u određenim uvjetima, nekad i isključivo industrijskim uvjetima. HGK će s tvrtkama raditi na izmjenama uredbe koja uzima u obzir nacionalne specifičnosti, tehnološke mogućnosti i prije svega pravo na izbor materijala koji su 100 posto reciklabilni”, rekla je Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

S obzirom na značajan utjecaj na poslovanje tvrtki, radna mjesta i potrebna inovativna ulaganja, Predstavništvo HGK u Bruxellesu i Sektor za industriju i održivi razvoj HGK održali su online predstavljanje Prijedloga Uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu, koje je vodila predstavnica Europske komisije iz Opće uprave za okoliš Nataša Kačić-Bartulović.

Novi prijedlog Uredbe izazvao je iznimnu pažnju članica Hrvatske gospodarske komore, što potvrđuje i više od 250 sudionika na predavanju. Članice HGK pozdravljaju prijedlog nove Uredbe i njezine ciljeve, ali izražavaju protivljenje određenim člancima, kao što je zamjena reciklabilnih kapsula od aluminija s ambalažom od biokompostabilne plastike.

Tvrtke smatraju da nije potrebno ograničavati upotrebu ambalaža ako su 100 posto reciklabilne, kao što je primjerice fleksibilna folija. Nema potrebe ni za obvezom ugradnje reciklata u svu ambalažu jer to u nekim slučajevima nije tehnološki moguće.

“Trenutni prijedlog Uredbe uvelike se oslanja na tehnologiju industrijskog kompostiranja i infrastrukturu, čiji je doseg trenutačno ograničen te ne postoje jasni dokazi da kompostiranje postiže bolje rezultate od recikliranja,“ rekla je Pehnec Pavlović.

Ambalaža za hranu posebno brine gospodarstvenike

Posebno brine i dio uredbe koji omogućuje korištenje otpada u ponovnoj proizvodnji ambalaže za hranu budući da to otvara prostor za kontaminaciju, a proces koji bi to spriječio – kemijska reciklaža još nije usavršen.

Hrvatska gospodarska komora okupit će sve zainteresirane tvrtke u radnu skupinu kako bi zajedno kreirali stajalište Hrvatske na prijedlog nove Uredbe, koje će se preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao glavnog pregovarača dostaviti Bruxellesu. Konačni sadržaj Uredbe od vitalnog je značaja za buduće poslovanje tvrtki. Utjecala bi i na proizvodne i uslužne djelatnosti proizvođače i korisnike ambalaže, kao i na trgovinu i ugostiteljstvo.

Predlaže se i proširenje povratne naknade

To bi značilo strože obveze za proizvođače i korisnike ambalaže, tj. pronalazak alternativnih rješenja za ponovno korištenje ambalaže, kao i za korištenje reciklata u ambalaži. Za ugostitelje to znači da u svom prostoru neće smjeti koristiti jednokratnu ambalažu, za hranu i piće kao ni za začine, konzerviranu hranu i umake, vrhnje za kavu.

Također, hoteli neće smjeti koristiti minijaturnu ambalažu za jednokratnu upotrebu. Predlaže se i proširenje povratne naknade pa se postavlja pitanje gdje će se to odvijati budući da su trgovine i sada u problemu zbog prikupljanja boca od pića i napitaka.

U okviru Zelenog plana i Akcijskog plana za kružno gospodarstvo Europska komisija je u studenom prošle godine usvojila prijedlog revizije relevantnog zakonodavstva. Očekuje se da će Europska komisija Parlamentu uskoro predstaviti prijedlog nove Uredbe te će nakon toga započeti formalni postupak njezinog usuglašavanja kroz nadležne Odbore.

 

PHOTOS BY: Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.