Znanstvenici po Leonardu DiCapriju nazvali novu vrstu tropskog drveta

GREEN_300_listici_sredina

Znak zahvale

Leonardo DiCaprio iza sebe ima Oscara, BAFTA-u i tri Zlatna globusa. No, njegovo posljednje priznanje dolazi od skupine međunarodnih znanstvenika iz londonskog Royal Botanic Kew Gardens i Nacionalnog herbarija Kameruna, koji su odali počast holivudskom glumcu i aktivistu za zaštitu okoliša tako što su po njemu nazvali novu vrstu tropskog drveća.

Uvariopsis dicaprio dolazi iz šume Ebo u Kamerunu, navodi se u priopćenju za medije u kojem je objavljena vijest o novom tropskom stablu. Ovo zimzeleno drvo s velikim žućkasto-zelenim cvjetovima je prvi dodatak na popis novih vrsta za 2022. od strane londonskog Kraljevskog botaničkog vrta.

Jedna od najvećih relativno netaknutih prašuma u središnjoj Africi, dom je naroda Banen i niza jedinstvene flore i faune, uključujući ugrožene gorile, čimpanze i šumske slonove. U botanici se biljke često nazivaju po znanstvenicima koji su pokazali predanost polju istraživanja. Leonardo DiCaprio je skrenuo pozornost na ključno područje bioraznolikosti Yabassi kada je prošle godine bilo ugroženo koncesijom za sječu.

“Kamerunska Ebo šuma i sve nevjerojatne životinje koje tamo žive su u problemu. To uključuje šumske slonove, gorile, čimpanze i mnoge druge. Pomozimo spasiti Ebo šumu”, napisao je glumac na Twitteru u kolovozu 2020. godine. Mjesec dana kasnije, kamerunska vlada je oduzela koncesiju za sječu.

“Cijenimo podršku koju nam je Leo pružio u kampanji za zaštitu Eba prošle godine pa se činilo prikladnim odati mu počast na ovaj način, nazvavši vrstu jedinstvenu samo za ovu šumu, po njemu”, izjavio je Martin Cheek, znanstvenik iz RBG Kew koji je bio uključen u istraživanje, u priopćenju. “Da je koncesija za sječu drva nastavljena, vjerojatno bismo izgubili ovu vrstu zbog sječe drva i poljodjelstva te spaljivanja koje obično slijedi nakon koncesija za sječu.”

Uvariopsis dicaprio je kritično ugrožena vrsta jer obitava u nezaštićenom šumskom staništu koje je izloženo opasnostima uključujući sječu i rudarenje.

PHOTOS BY: Guliver Image, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.