nabeel-syed-Jk3-Uhdwjcs-unsplash

Znanstvenici: ‘Jesti manje mesa jednako je kao i maknuti 8 milijuna automobila s ceste’

GREEN_300_listici_sredina

Dobrobit za okoliš

Iako je do sada poznato da proizvodnja mesa ima veći utjecaj na okoliš u odnosu na proizvodnju biljne hrane, to nikada nije bilo tako detaljno izračunato.

Postepeno izbacivanje mesa iz jelovnika jednako je kao uklanjanje osam milijuna automobila s cesta. Jedno je to od otkrića znanstvene studije objavljene u časopisu Nature Food, za koju znanstvenici tvrde da je najpouzdaniji izračun o tome koliko ono što jedemo zaista utječe na naš planet.

Studija Sveučilišta Oxford prva je koja ukazuje na razliku u prehrani s visokim i niskim udjelom mesa u emisijama stakleničkih plinova, kažu istraživači.

“Naši rezultati pokazuju da kada bi svatko u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjio količinu mesa koju jede na dnevnoj bazi, to bi dovelo do velike razlike”, kazao je za BBC profesor Peter Scarborough sa Sveučilišta Oxford, koji je vodio novo istraživanje.

Podijelili ispitanike

Naime, profesor Scarborough, koji je dio projekta Livestock Environment And People (LEAP), ispitao je 55.000 ljudi koji su bili podijeljeni u dvije skupine – one koji jedu više od 100 grama mesa dnevno te one čiji dnevni unos ne prelazi 50 grama.

Iako je do sada poznato da proizvodnja mesa ima veći utjecaj na okoliš u odnosu na proizvodnju biljne hrane, to nikada nije bilo tako detaljno izračunato, kaže prof. Susan Jebb, voditeljica Agencije za standarde hrane i vodeća svjetska nutricionistička znanstvenica na Sveučilištu Oxford.

“Ono što čini ovu procjenu drugačijom jest to što uzima u obzir prehranu stvarnih ljudi i temelji se na različitim proizvodnim metodama koje trenutno imamo”, rekla je.

Staklenički plinovi i meso?

Istraživanje pokazuje da prehrana velikog mesojeda proizvodi prosječno 10,24 kg stakleničkih plinova koji zagrijavaju planet svaki dan. Osoba koja rjeđe jede meso proizvodi gotovo upola manje – tek 5,37 kg dnevno. A za vegansku prehranu – opet je prepolovljena na 2,47 kg dnevno.

Riječ je o prvoj analizi koja sagledava detaljan utjecaj prehrane na druge ekološke mjere u cjelini. To su korištenje zemljišta, korištenje vode, onečišćenje vode i gubitak vrsta, obično uzrokovan gubitkom staništa zbog širenja poljoprivrede i proizvodnih pogona. U svim slučajevima oni koji su jeli puno mesa imali su znatno veći negativan utjecaj od ostalih skupina.

Više od 100.000 ljudi

“U Ujedinjenom Kraljevstvu još uvijek nije prihvaćeno da jedemo količinu mesa koja nije u skladu s našim ekološkim ciljevima. Trenutačno se ne razgovara o tome kako ćemo to učiniti, nego je li to doista potrebno”, kazala je Jebb.

Podsjetimo, Velika Britanija ima neke od najodrživijih metoda proizvodnje mesa, a sektor zapošljava gotovo 100.000 ljudi koji Ujedinjenom Kraljevstvu godišnje zarađuju 9,5 milijardi funti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.