Znamo kako možete provesti zero-waste dan na plaži…

Ništa ne ostavljajte za sobom

Složit ćete se s nama da naša zemlja ima neke od najljepših plaža na svijetu. Upravo zato na ljetovanju trebamo biti odgovorni i pobrinuti se da ih ni na koji način ne zagađujemo!

Naša predivna zemlja ima zaista neke od najljepših plaža na koje smo svi jako ponosni, no ono što nas uvijek razočara je smeće koje vidimo na tim predivnim plažama. Plastična boca, komadići ambalaže, kave za van, omoti od pakiranja i jako puno opušaka. Neke plaže imaju više sreće od drugih po pitanju organiziranog čišćenja ili manje posjećenosti pa time i manje smeća, no istina je da ne brinemo o njima koliko bismo trebali.

Svake godine osam milijuna tona plastike završi u našim oceanima, što je otprilike isto kao da svaki dan kamion za smeće pun plastičnih vrećica, ambalaže za hranu i stiropora istrese to u more. Studije sugeriraju da bi se taj broj mogao udvostručiti u sljedećih sedam godina. Mnoge plaže širom svijeta postale su zagušene smećem da se čak ne vidi ni pijesak ili kamenje, a osim toga postoje ogromni “otoci smeća” koji plutaju oceanom. The Great Pacific Garbage Patch ili velika pacifička hrpa smeća koja se nalazi negdje između Havaja i Kalifornije, samo raste i trenutno je dvostruko veća od države Teksas, odnosno tri puta veća od Francuske. Sada kada smo vas izbombardirali s ne tako lijepim činjenicama, u nadi da ste željni promijeniti neke dosadašnje navike koje možda nisu bile najzelenije, donosimo vam savjete kako provesti održivi dan na plaži bez i mogućnosti zagađivanja.

Hrana

Vrlo često kada se ide na plažu planira se ostati i po nekoliko sati što znači da ćete sigurno ogladnjeti u tom periodu. Nekada bi se nosila razna pakiranja hrane, sendviča, voće, plastične boce vode i sokova, grickalice i slično. No to je sada već zastarjeli način i održivost je “in”. pripremite se za plažu unaprijed i neka vaše višekratne posude budu spremne. Ako ćete biti dugo na plaži, pripremite si ručak i spakirajte ga u posudu za van. Ako radite sendvič, zamotajte ga u eko omot od voska ili stavite u silikonsku vrećicu. Voće unaprijed pripremite kako biste imali što manje ostataka, idealno ga lijepo nasjeckajte i ponesite u drugoj posudi voćnu salatu spremnu za jesti bez curenja soka po rukama i licu. Pripremite orašasto voće umjesto kupovnih grickalica i spremite ih u višekratnu posudu ili vrećicu. Ovo su sve super načini da sa sobom ne ponesete ništa što bi moglo stvoriti smeće, a i vrlo vjerojatno ćete se hraniti puno zdravije na ovaj način planiranja jela.

Piće

Ljeti se trebamo posebno više hidratizirati i piti više tekućine pa je bitno imati uvijek sa sobom bocu vode pogotovo na plaži. No birajte da to uvijek bude višekratna boca koju uvijek možete natočiti u obližnjem beach baru, ili ponijeti čak dvije takve od doma. Birajte metalne boce koji zadržavaju hladnoću pića, a u nju možete ubaciti i limunadu, svježe cijeđeni sok ili gin tonic. Prihvatljiva su i pića u limenci ili staklenoj boci, samo obavezno to ponesite sa sobom i odnesite na reciklažu.

Pribor

Kako biste bezbrižno uživali u svojoj domaće pripremljenoj hrani i grickalicama na plaži, ne zaboravite i pribor. Nekada su se nosio paket maramica, ili plastični pribor za jelo, no zaista najzeleniji način je zapravo i najlakši. Jednostavno ponesite kuhinjsku krpu (ili dvije tri ovisno koliko vas ima), te pribor za jelo koji već imate kod kuće. Zamotate pribor u krpu i vrlo lako spremite u torbu za plažu. Isto vrijedi i za bilo kakav drugi pribor koji će vam možda trebate. Ponesite ono što već imate kod kuće.

Zaštita od sunca

Ovo je jako bitna stavka jer zaštita kože od sunca, pogotovo kada provodite cijeli dan na plaži, je prijeko potrebna kako biste održali kožu zdravom i mladolikom. Kako biste zaštitili prirodu odnosno more, odaberite kremu za sunčanje koja ne sadrži oksibenzon ili oktinoksat, dvije supstance koje su štetne za morski svijet te koraljne grebene. Birajte kreme koje imaju mineralnu formulu i koje ne štete okolišu, a po mogućnosti da su u ekološkom pakiranju. Ove zdravije i ekološke verzije krema za sunčanje ćete najprije pronaći u ljekarnama ili svjetskim online trgovinama koje nude više izbora, pogotovo one koji su specijalizirane za eko proizvode. Osim kreme, ne zaboravite i šešir ili kapu kako biste zaštitili glavu od sunca te sunčane naočale.

Ako ste pušač, predlažemo vam da sa sobom ponesete jednu malu staklenku s poklopcem u koju ćete onda moći gasiti i spremati opuške tijekom dana na plaži i biti sigurno da nećete ostaviti nikakav trag nakon odlaska.

I za kraj, sve to spremite u svoju platnenu torbu za plažu, ponesite najdražu knjigu ili Kindle i bezbrižno uživajte na plaži.

PHOTOS BY: Privatni album, Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.