obnovljivu energiju
obnovljivu energiju

Zemlje regije sve više ulažu u obnovljivu energiju, evo kako stoji Hrvatska

GREEN_300_listici_sredina

Pozitivan trend

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53% proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori činili 32,7% ukupne proizvodnje, prema Solarplazi.

Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Europe barem udvostručiti svoje solarne kapacitete, dok će hidroenergija vjerojatno ostati glavni obnovljivi izvor energije u regiji, objavila je nizozemska korporativna konzultantska tvrtka Solarplaza International, javlja Iindikator.ba, a prenosi Poslovni dnevnik.

Solarna energija značajno je napredovala u zemljama jugoistočne Europe, s udjelom od 14,1% u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regiji na kraju 2022., što je porast u odnosu na 10,1% prethodne godine, navodi Solarplaza International u izvršnom sažetku.

Bugarska je najdominantnije tržište u regiji, koja također uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, s kumulativnim PV kapacitetom od 2 GW do kraja 2022., prema Solarplazi.

Mjesta za napredak ima

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – 63% odnosno 52%. S druge strane, Kosovo ima mješavinu električne energije s najvećim udjelom ugljika u relativnom smislu s udjelom obnovljive energije od samo 6,3%.

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53% proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori činili 32,7% ukupne proizvodnje, prema Solarplazi.

Cilj Europske unije da do 2030. postigne 45% obnovljive energije rezultirat će značajnim rastom broja solarnih projekata.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.