pexels-freddie-ramm-51548

Zbog prečeste košnje livade su postale jedno od najugroženijih staništa: ‘Nekada se kosilo dva puta godišnje’

GREEN_300_listici_sredina

'Livade nestaju. Oživimo ih!'

U sklopu kampanje, koja ima za cilj senzibilizirati javnost o potrebi očuvanja livada, snimljen je videozapis posvećen tradicionalnom načinu košnje na terenima u blizini grada Mursko Središće.

Livade su postale jedno od najugroženijih staništa, posebice jer ljudi sve više napuštaju tradicionalan način košnje.

“Samo ljudskim radom direktno se doprinosi očuvanju prirode i livada te postiže ravnoteža između intenzivne poljoprivrede i zaraštavanja livada. A to je moguće košnjom na tradicionalan način“, poručili su iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, koja je nedavno pokrenula kampanju pod sloganom “Livade nestaju. Oživimo ih!“.

‘Trava se nekada kosila dva puta godišnje’

U sklopu kampanje, koja ima za cilj senzibilizirati javnost o potrebi očuvanja livada, snimljen je videozapis posvećen tradicionalnom načinu košnje na terenima u blizini grada Mursko Središće. Glavni akter u videozapisu je Monika Cindrić, viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju Međimurske prirode. O tradicionalnoj košnji ističe:

“Trava se nekada kosila dvaput godišnje, a za boljih godina i tri puta. Prvu košnju nazivamo sijeno, drugu otava, a treću otavić.”

POGLEDAJTE VIDEO:

Prednosti košnje travnjaka na tradicionalan način su čista površina travnjaka i rjeđa košnja.

“Može se izdvojiti primjer leptira plavaca na Bedekovićevim grabama, gdje tradicionalna košnja i ljudska aktivnost čuvaju naše međimurske “matule”. Samo ljudskim radom direktno se doprinosi očuvanju prirode i livada te postiže ravnoteža između intenzivne poljoprivrede i zaraštanja livada. A to je moguće košnjom na tradicionalan način“, kažu iz ustanove.

Košnje livade ugrožavaju

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.