Zbog njihovih koktela traži se mjesto više u Radićevoj, a osmislili su i vlastiti ‘low waste’ princip

GREEN_300_listici_sredina

‘Namirnice iskorištamo u cjelosti'

Svježe voće čisti se od pesticida i bakterija pranjem u ozoniranoj vodi, zatim od cijele voćke izrađuju vlastiti supersok koji kasnije koriste kao dodatak koktelima, a na bočice tonika možemo zaboraviti jer je za osvježavajuće mjehuriće zaslužan aparat za soda vodu.

Jedna od najupečatljivijih zagrebačkih terasa u gradu zasigurno je ona A’e bara koji se smjestio na adresi Radićeva 54. Pogled na gradske krovove, šarmantno, a opet nenametljivo uređen prostor i koktel lista koju obnavljaju iz sezone u sezonu, provjereno su dobar recept su za beskrajno chillanje. 

Uz to ovaj bar kreirao je i vlastitu ‘low waste’ priču koju je vlasnik Reno Benčić odlučio podijeliti s nama, u nadi da bi se i drugi mogli povesti njihovim primjerom.

Kroz rad uvidjeli su da žele učiniti nešto po pitanju otpada, prepričava Reno Benčić kada smo ga pitali zašto je uopće odlučio mijenjati ustaljeni princip rada u većini barova. Potreba za alternativnim rješenjem između ostalog rodila se i zato što su sebi htjeli olakšati svakodnevni rad u baru, smanjiti troškove, ali i jednostavno učiniti nešto po pitanju otpada.

Potpuno iskorištavanje namirnica

Priprema jednog koktela u A’e baru izgleda otprilike ovako. Svježe voće čisti se od pesticida i bakterija pranjem u ozoniranoj vodi, zatim od cijele voćke izrađuju vlastiti supersok koji kasnije koriste kao dodatak koktelima, a na bočice tonika možemo zaboraviti jer je za osvježavajuće mjehuriće zaslužan aparat za soda vodu.

“Osim što smo smanjili količinu otpada, iskorištavamo i cijelu namirnicu što je jednako važno, a baš zato su naši kokteli puni svježine i okusa, ali i naglašavaju kvalitetu alkohola ako se radi o alkoholnom koktelu”, kaže.

Potpuno iskorištavanje namirnice ključno je kako bi se dobio kvalitetan finalni proizvodi u kojem će svaki gost uživati. U A’e baru koriste sezonsko voće koje se trude što više nabavljati od lokalnih OPG-ova i malih proizvođača, a imaju i vlastiti vrt na terasi u kojem uzgajaju mentu, lavandu, majčinu dušicu i ružmarin. Začinsko bilje završni je ‘touch’ u pripremi koktela bogatog okusa, jer kako kaže vlasnik Reno, nema dobrog Mojita bez 10 svježih listića mente.

Eliminiraju bakterije

A’e bar nije u potpunosti ‘waste free’, ali se trude to učiniti gdje god mogu. To su postigli uz nekoliko relativno jednostavnih rješenja pa se nadaju da će svojim primjerom inspirirati i kolege iz struke. U posljednjih godinu dana sustavno smanjuju ponudu pića koja dolaze u staklenkama, limenkama ili plastici i mijenjaju ih ponudom iz točionika ili domaćim napitcima poput S’A’enzacije i S’A’emersbya.

Za pripremu namirnica svakodnevno koriste ozonator koji uz pomoć ozona eliminira bakterije, viruse, gljivice, plijesan, pesticide. A za sve svoje koktele koriste aparat za soda vodu i supersokove koje sami izrađuju po potrebi. Najveća promjena vidljiva je u korištenju citrusa.

Kao što znamo, pri razdvajanju otpada citrusi se ne mogu baciti u spremnike za bio otpad pa je iskorištavanje cijelog ploda značajno smanjilo  ukupnu količinu komunalnog otpada u A’e baru.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.