guillaume-perigois-HL4LEIyGEYU-unsplash

Zbog klimatskih promjena EU mora obnoviti više od milijun zgrada

GREEN_300_listici_sredina

Postignut novi sporazum

Europska unija je 2021. godine prvotno predložila da cilj bude ušteda od 9 posto, ali je to povećano u pokušaju bržeg odvikavanja od ruskog plina nakon invazije na Ukrajinu.

Europska unija je u petak postigla dogovor o smanjenju konačne potrošnje energije za 11,7 posto do 2030. godine. Riječ je o cilju za koji su zakonodavci rekli da će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, ali i ograničiti korištenje ruskih fosilnih goriva na području Europe, javlja Reuters.

Dogovor je postignut nakon cjelonoćnih razgovora pregovarača iz zemalja članica te članova Europskog parlamenta.

eu smanjenje ovisnosti o ruskom plinu

EU na štetu Putinu

Ostvarivanje ciljeva zahtijevat će od zemalja renoviranje gotovo milijuna zgrada kako bi se gubilo manje energije. Naime, upravo zgrade proizvode trećinu emisija stakleničkih plinova na području Europske unije, a budući da se većina europskih zgrada grije fosilnim gorivima, cilj je ključan za napore EU u borbi protiv klimatskih promjena.

“To će značiti stvarnu promjenu u korist klime i na štetu Putina“, rekao je Niels Fuglsang, glavni pregovarač Parlamenta.

Europska unija je 2021. godine prvotno predložila da cilj bude ušteda od 9 posto, ali je to povećano na 13 posto u svibnju prošle godine u pokušaju bržeg odvikavanja od ruskog plina nakon što je Rusija, prethodno najveći opskrbljivač plinom u Europi, napala Ukrajinu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.