mike-bergmann-tHjXXy1kk_Q-unsplash

Zbog ispuštanja radioaktivne vode u ocean i Rusija želi zabraniti uvoz ribe iz Japana

GREEN_300_listici_sredina

Nakon Kine

Iz Japana su poručili da kritike iz Rusije i Kine nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima.

Nakon što je Kina uvela zabranu uvoza ribe i morskih plodova iz Japana, sada bi se toj zabrani mogla pridružiti i Rusija. Kako navodi Reuters, Moskva će tražiti pregovore s Japanom zbog puštanja radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima.

Podsjetimo, Japan je prošlog mjeseca počeo ispuštati vodu iz postrojenja u ocean, što je izazvalo oštre kritike. Kao reakciju, Kina je uvela opću zabranu uvoza ribe i morskih plodova iz Japana.

Inače, Rusija je jedan od najvećih dobavljača morskih proizvoda u Kinu i nastoji povećati svoj tržišni udio.

“Uzimajući u obzir moguće rizike radijacijske kontaminacije proizvoda, Rosselkhoznadzor razmatra mogućnost pridruživanja kineskim ograničenjima isporuke ribljih proizvoda iz Japana”, rekao je Rosselkhoznadzor u priopćenju. “Konačna odluka bit će donesena nakon pregovora s japanskom stranom.”

Tražit će radiološka ispitivanja izvezenih ribljih proizvoda do 16. listopada, navode.

Iz Japana, pak, tvrde da je ispuštanje vode sigurno zbog uklanjanja većine radioaktivnih elemenata osim tricija, radionuklida koji se teško izdvaja iz vode.

‘Kritike nisu potkrijepljene ‘

Iz Japana su poručili da kritike iz Rusije i Kine nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima.

“Snažno tražimo od Rusije da djeluje na temelju znanstvenih dokaza”, poručio je japanski državni vrh na tiskovnoj konferenciji u srijedu, dodajući da je Rusija bila član stručnog tima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za Fukušimu, koji je u srpnju dao zeleno svjetlo za plan ispuštanja vode.

Japansko ministarstvo okoliša u ponedjeljak je u svom najnovijem izvješću objavilo rezultate analize radioaktivne vode koji su pokazali da je koncentracije tricija ispod donje granice detekcije na svih 11 točaka uzorkovanja i da neće imati negativan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.