artem-ivanov-oL6_6rTrtFY-unsplash

Zbog čiste ljudske pohlepe, ovim životinjama opasno prijeti izumiranje

GREEN_300_listici_sredina

Sve ih je manje

Nakon što se broj žaba drastično smanjio u Francuskoj vlasti su uvele zabranu lokalnog komercijalnog lova, uz određene iznimke. Sada 80 posto europske potražnje za žabama pokriva Indonezija, a ponavlja se isti obrazac.

Sve veća potražnja za žabljim krakovima mogla bi ove vodozemce dovesti u stanje “nepovratnog izumiranja”, upozoravaju znanstvenici u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Conservation.

Kako pokazuju podatci, između 2010. i 2019. godine, zemlje Europske unije uvezle su više od 40 milijuna kilograma žabljih krakova, što je ekvivalent za gotovo dvije milijarde žaba.

“Pozivamo zemlje izvoznice i njihove predstavničke vlade da preuzmu odgovornost za održivost trgovine. Europska unija bi trebala poduzeti hitne korake za usmjeravanje cjelokupnog uvoza kroz jedinstvenu centraliziranu bazu podataka uz popis osjetljiv vrsta”, poručili su autori studije.

Tko uvozi najviše? 

Na području Europske unije najviše žabljih krakova uvezla je Belgija. Točnije, između 2010. i 2019. godine uvezli su 28.430 tona, navodi Euronews. Međutim, gotovo četvrtinu od te količine kasnije su izvozili u Francusku. Ta država uvozi 6.790 tona izvan EU (16,6 posto uvoza EU), a slijedi Nizozemska (2620 tona; 6,4 posto), Italija (1790 tona; 4,3 posto) te Španjolska (923,4 tona; 2,2 posto.)

Nakon što se broj žaba drastično smanjio u Francuskoj osamdesetih godina prošlog stoljeća, vlasti su uvele zabranu lokalnog komercijalnog lova na žabe, uz određene iznimke. Sada 80 posto europske potražnje za žabama pokriva Indonezija, a ponavlja se isti obrazac.

Često na jelovnicima 

Biljna žaba koja se hrani rakovima (Fejervarya cancrivora), divovska japanska žaba (Limnonectes macrodon) i istočnoazijska žaba (Hoplobatrachus rugulosus) osjetljive su na potencijalno prekomjeran izlov, stoji u studiji.

U Turskoj je Pelophylax caralitanus – poznata kao anatolska žaba, koja je često na jelovnicima, trenutno u “visokom riziku od izumiranja”.

“Komercijalno prekomjerno iskorištavanje ove vrste za trgovinu žabljim krakovima u Francuskoj, Italiji i Švicarskoj uzrokovalo je njezin brzi pad tako da se vrsta sada smatra ugroženom”, upozorava studija.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.