FILE - This photo taken with a drone shows portions of a Norfolk Southern freight train that derailed Friday night in East Palestine, Ohio are still on fire at mid-day Saturday, Feb. 4, 2023. On Friday, Feb 24, The Associated Press reported on stories circulating online incorrectly claiming a photo shows birds that “dropped dead” in Kentucky following the Ohio train derailment, and a video shows birds in northern Indiana that also died from the hazardous chemicals released after the derailment. (AP Photo/Gene J. Puskar, File)

Zbog ‘Černobila’ država tuži odgovornu tvrtku: ‘Ugrozili ste stanovništvo’

GREEN_300_listici_sredina

Ekološka katastrofa o kojoj su svi šutjeli

U tužbi se navodi da je iskakanje iz tračnica rezultiralo ispuštanjem velike količine opasnih materijala i drugih štetnih zagađivača u zrak, potoke, rijeke, tlo i podzemne vode u Ohiju.

Država Ohio tužila je željezničku tvrtku Norfolk Southern (NSC.N) zbog nesreće koja se dogodila 3. veljače kada je njihov teretni vlak iskočio iz tračnica i uzrokovao ispuštanje gotovo četiri milijuna litara opasnih materijala i zagađivača u okoliš oko grada East Palestine.

“Ovo iskakanje iz tračnica bilo je u potpunosti moguće izbjeći”, rekao je državni odvjetnik Ohija, Dave Yost, na konferenciji za novinare, dodajući da traži kompenzaciju za štetu nanesenu okolišu, gospodarstvu i stanovnicima tog područja, prenosi Reuters.

U tužbi se navodi da je iskakanje iz tračnica rezultiralo ispuštanjem velike količine opasnih materijala i drugih štetnih zagađivača u zrak, potoke, rijeke, tlo i podzemne vode u Ohiju “ubijajući tako desetke tisuća riba i drugih životinja te bezobzirno ugrožavajući zdravlje stanovnika u cijeloj regiji”.

Od Norfolk Southerna stoga traže naknadu dosadašnjih i budućih troškova koji su povezani s nesrećom, tvrdeći da je tvrtka prekršila zakone koji reguliraju kontrolu opasnog i krutog otpada te onečišćenja zraka i vode.

East Palestine nije izolirani slučaj 

U tužbi stoji da vlakovi u vlasništvu tvrtke “imaju opsežnu i tragičnu povijest iskakanja iz tračnica i ispuštanja opasnih materijala. To pokazuje da su znali i trebali poduzeti odgovarajuće korake kako bi se nesreća spriječila.”

Ohio Černobil

U ponedjeljak se Yost sastao s predstavnicima tvrtke i razgovarao o osnivanju “Fonda za kompenzaciju dugoročnih gubitaka vrijednosti nekretnina”.  Norfolk Southern rekao je u priopćenju da radi na stvaranju tri dugoročna fonda za sanaciju štete, uključujući jedan koji pruža “prilagođenu zaštitu prodavačima kuća ako njihova imovina izgubi vrijednost” zbog blizine izlijevanja opasnih materijala, kao i naknade za pročišćavanje voda.

Iz tvrtke su poručili da je nadzor okoliša od strane državnih i saveznih agencija pokazao da su zrak i voda sigurni. Ipak, podržavaju “rješenje koje se bavi dugoročnim zdravstvenim rizicima kroz stvaranje dugoročnog fonda za medicinsku naknadu”.

Pritisci na tvrtku 

Podsjetimo, otkako je iskakanje vlaka iz tračnica u Ohiu uzrokovalo prolijevanje i zapaljenje vagona koji su prevozili otrovni vinil klorid i druge opasne kemikalije, Norfolk Southern je pod pritiskom zbog niza drugih nesreća. Primjerice, prošlog tjedna, glavni izvršni direktor Norfolk Southerna, Alan Shaw, bio je oštro ispitan na saslušanju u Senatu SAD-a i pojavit će se na još jednom saslušanju u Senatu za sigurnost željeznica 22. ožujka.

Ekološka katastrofa u East Palestineu

Shaw se ispričao, obećavši da će poboljšati sigurnost i riješiti utjecaje nesreća, uključujući i temeljito čišćenje područja izlijevanja kemikalija. Rekao je da je tvrtka već uplatila 21 milijun dolara.

Zdravstveni problemi stanovništva 

Nakon incidenta nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva ili ozlijeđenih, ali nakon iskakanja iz tračnica, neki od 4700 stanovnika East Palestine prijavili su bolesti poput osipa i poteškoća s disanjem. Kažu da se boje dugoročnih zdravstvenih posljedica.

Ekološka katastrofa zbog željezničke nesreće

Područje su opisali kao “Ohio Černobil” ukazujući na problem zagađenja koje je prouzrokovao Norfolk Southern.

I sami su pokrenuli tužbe protiv tvrtke, tražeći isplatu imovinske štete i troška trajnog medicinskog nadzora kako bi se otkrile potencijalne opasnosti za zdravlje. U tužbama stoji da je Norfolk Souther neodgovorna tvrtka.

PHOTOS BY: Twitter, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.