sad

Raste broj žrtava zbog snježne oluje: Ovo je krivac koji je zaledio Ameriku

GREEN_300_listici_sredina

Objasnili meteorolozi

Posljednjih nekoliko dana SAD pogađa snježni uragan, jedan od najgorih u posljednjih nekoliko desetaka godina. Krivac je formiranje ciklonske bombe. Riječ je o oluji koja se brzo pojačava pri čemu dolazi do naglog pada tlaka zraka.

Jedan od najokrutnijih snježnih uragana ikada pogodio je SAD na Božić. Najgore je u New Yorku, Reuters javlja da je ondje smrtno stradalo više od dvadeset ljudi. Sve hitne službe i dalje su na terenu, neumorno otkopavaju snijeg i pokušavaju olakšati stanovništvu. Otkazano je na tisuće letova.

Mnoštvo je ostalo zarobljeno u automobilima, a u Buffalu se brojka smrtnih slučajeva popela na 27. Ljudi su pronađeni smrznuti u automobilima ili uz cestu dok su pokušavali očistiti snijeg, rekao je izvršni direktor okruga Mark Poloncarz. Na području SAD-a, CNN javlja da je ukupno 49 smrtnih slučajeva povezanih sa snježnom olujom.

 • New York: Uz 27 smrtnih slučajeva u okrugu Erie, jedna je osoba umrla zbog trovanja ugljičnim monoksidom je u okrugu Niagara
 • Colorado: Policija u Colorado Springsu izvijestila je o dva smrtna slučaja povezana s hladnoćom
 • Kansas: Tri su osobe poginule u prometnim nesrećama uzrokovanim vremenskim neprilikama, priopćila je u petak lokalna patrola za autoceste
 • Kentucky: Tri su osobe poginule zbog snježne oluje. Jedna od njih poginula je u sudaru vozila u okrugu Montgomery zbog vremenskih neprilika, izvijestile su lokalne vlast
 • Missouri: Jedna je osoba poginula nakon što je karavan skliznuo sa zaleđene ceste i sletio u zaleđeni potok, priopćila je policija Kansas Cityja.
 • Ohio: Devet osoba umrlo je od posljedica automobilskih nesreća povezanih s vremenskim neprilikama, zaleđenom cestom i velikih nanosa snijega
 • Tennessee: Ministarstvo zdravstva u petak je potvrdilo jedan smrtni slučaj povezan s olujom.
 • Wisconsin: Državna patrola je u četvrtak izvijestila o jednoj smrtonosnoj nesreći zbog zimskog nevremena.
 • Vermont: Jedna je žena u Castletonu umrla nakon što je stablo palo na njen dom, prema šefu policije.
  .
Ciklonska bomba

Meteorolozi ovaj snježni uragan opisuju kao jedan od najgorih u posljednjih nekoliko desetaka godina, a krivac je formiranje ciklonske bombe. Riječ je o oluji koja se brzo pojačava pri čemu dolazi do naglog pada tlaka zraka, najmanje 24 milibara u 24 sata. Osim vrlo niskih, ponegdje i ekstremnih temperatura, ciklonske bombe donose i snažne vjetrove i oluje. Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 Celzijevih stupnjeva.

“Ovo nije kao snježni dan kad ste bili dijete. Ovo je ozbiljna stvar”, poručio je američki predsjednik Joe Biden. Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdana za više od 135 milijuna ljudi. Ciklonska bomba nosi sa sobom obilne oborine i jake udare vjetrova, a na područje SAD-a, kako su potvrdili meteorolozi, dolazi hladan arktički zrak. Sam naziv „ciklonska bomba“ upućuje na velike razmjere štete koje nosi sa sobom. Meteorolozi su nagli pad tlaka usporedili s eksplozijom bombe, koristeći termine poput “bombogeneze” kako bi opisali proces formiranja oluje.

“Radi se o brzoj struji zraka visoko u atmosferi koja upravlja površinskim sustavima niskog tlaka. Kontrast između hladnog arktičkog zraka na sjeveru i toplog tropskog zraka na jugu pojačao je mlaznu struju, koja zauzvrat povećava područje niskog tlaka”, objasnila je meteorologinja Sky Newsa, Kirsty McCabe.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.