FpClPpqXwAAn4po

Ekološka katastrofa se nastavlja: Nakon snažnih eksplozija teretnog vlaka, mještani tuže tvrtku

GREEN_300_listici_sredina

Traže da se područje očisti

Stanovnici Istočne Palestine izloženi su ogromnim količinama otrovnih kemikalija u kontaminiranom zraku i vodi nakon eksplozije teretnog vlaka koji je prevozio kemikalije. Sada tuže tvrtku i traže hitno rješenje.

Američke vlasti priopćile su da Norfolk Southern, čiji je vlak koji je prevozio toksične kemikalije iskočio iz tračnica, mora platiti čišćenje ili će se suočiti sa strogim kaznama.

Podsjetimo, vlak je 3. veljače iskočio iz tračnica u Istočnoj Palestini. Prevozio je opasne kemikalije poput vinil klorida. Zagađena je voda, tlo i zrak, a mještani su prijavili zdravstvene poteškoće. Iako još uvijek poznat utjecaj toksičnih kemijskih eksplozija na ljudsko zdravlje, stanovnici su se žalili na mučninu, vrtoglavicu, otežano disanje i glavobolju.

Uslijed izlijevanja kemikalija uginulo je više od 3500 riba. Vlasti su prvo naredile stanovnicima da se evakuiraju, a par dana kasnije dali su zeleno svjetlo da je područje sigurno i da se mogu vratiti kućama. No, problem je što se ništa nije konkretno učinilo, tvrde mještani. Južna željeznica Norfolka spalila je nekoliko vagona kemikalija kako bi izbjegla daljnje eksplozije.

Hitna sanacija

Brojni mještani sada su pokrenuli tužbe protiv Norfolk Southerna i traže da se područje hitno sanira. Iz Agencije za zaštitu okoliša (EPA), koja ima ovlasti kazniti ili sankcionirati tvrtke zbog zabrinutosti za okoliš, poručili su da će Norfolk Southern “platiti za čišćenje nereda koji su stvorili i za traumu koju su nanijeli ovoj zajednici”, navodi BBC.

Kako je rekao Michael Regan, čelnik EPA-e, tvrtka će morati preuzeti odgovornost i u potpunosti očistiti kontaminirano tlo, ali i pružiti informacije stanovništvu te sudjelovati u javnim sastancima na zahtjev EPA-e.

PHOTOS BY: Twitter, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.