Pope Francis in Saint Peter's square at the Vatican.,Image: 592944801, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Zbog bolesti papa Franjo ipak neće doći na klimatski skup COP28

GREEN_300_listici_sredina

Ima upalu pluća

Iz Vatikana stiže vijest da papa Franjo ipak neće doći na najveći godišnji klimatski summit COP28 u Dubaiju. Kao razlog navode njegovo loše zdravstveno stanje, prije svega zbog gripe i upale pluća,

“Iako se opće kliničko stanje Svetog Oca popravilo s obzirom na gripu i upalu dišnih putova, liječnici su zamolili papu da ne putuje u Dubai”, priopćio je Vatikan, a prenosi BBC.

Papa Franjo izrazio je žaljenje što neće moći prisustvovati tako važnom sastanku, no istaknuo je da je odluka takva zbog preporuke liječnika.

U subotu je također otkazao svoje dnevne događaje, a Vatikan je tada kazao da papa ima “blaže simptome gripe”. Bio je podvrgnut CT-u koji je isključio upalu pluća, no neke naznake upale su ipak bile vidljive.

Za svoj tjedni blagoslov i nedjeljnu poruku pojavio se sjedeći u kapelici svoje rezidencije umjesto na Trgu Svetog Petra, dok je pomoćnik čitao njegovu poruku, a na ruci mu se vidio zavoj koji drži intravenoznu cjevčicu.

Kritika vladajućim čelnicima

Papa Franjo je ove godine imao nekoliko zdravstvenih problema. U ožujku je primljen u bolnicu zbog bronhitisa, a u lipnju je bio podvrgnut operaciji abdomena zbog kile.

U Dubaiju se očekivalo da će kritizirati zemlje zbog nedostatka akcije u vezi s klimatskim promjenama i pokušati ih uvjeriti da smanje emisije stakleničkih plinova.

Papa je okoliš učinio ključnim stupom svog mandata i prošlog mjeseca upozorio da se svijet “urušava” zbog klimatskih promjena i da se možda “bliži točki prijeloma”.

Inače, svjetski čelnici trebali bi raspravljati o borbi protiv klimatskih promjena na velikom summitu UN-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od petka do 12. prosinca.

Pozvano je više od 200 vlada, dobrotvornih organizacija, društvenih grupa, think tankova i tvrtki.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.