Pope Francis delivers his Sunday Angelus noon prayer from the window of his studio overlooking St. Peter's Square at the Vatican
Pope Francis leads the Angelus noon prayer, Vatican City, Vatican - 25 Jun 2023,Image: 785303476, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only, Model Release: no

I papa Franjo reagirao zbog klimatske krize: ‘Ovo se ne može odgoditi, tiče se svih nas. Moramo čuvati naš zajednički dom’

GREEN_300_listici_sredina

Izrazio solidarnost s onima koji pate

Papa je u nedjelju izrazio solidarnost s onima koji pate od klimatske krize, kao i onima koji pomažu.

U vrijeme kada brojni dijelovi svijeta bilježe rekordne temperate, papa Franjo pozvao je na hitno djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena.

“Molim vas, ponovno pozivam svjetske čelnike da učine nešto konkretnije kako bi ograničili zagađujuće emisije”, rekao je papa okupljenima na Trgu svetog Petra u nedjelju.

“To je hitan izazov, ne može se odgoditi, tiče se svih. Čuvajmo naš zajednički dom”, dodao je papa, a prenosi Reuters.

‘Planet nam je hrpa prljavštine’

Ovo nije prvi put da se papa Franjo dotaknuo ove goruće teme.

Ranije je pozvao svijet da se odrekne fosilnih goriva i postavio zaštitu okoliša kao kamen temeljac svog pontifikata. U svojoj značajnoj enciklici “Laudato Si” (Hvaljen budi) iz 2015. istaknuo je da planet “sve više i više počinje izgledati kao ogromna hrpa prljavštine”.

Papa je sada ponovno izrazio solidarnost s onima koji pate od klimatske krize, ali i onima koji pomažu unesrećenima.

Podsjetimo, dijelovi SAD-a bilježe rekordne toplinske valove, a ekstremno visoke temperature zabilježene su i u Europi.

Olujna nevremena poharala su Balkan, a požar koji bjesni na grčkom otoku Rodosu prisilio je tisuće turista i stanovnika otoka da se u nedjelju sklone u škole i na zatvorene stadione nakon što su evakuirani iz obalnih sela i odmarališta.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.