papa franjo
papa franjo

Papa Franjo najavio aktualizaciju svojeg dokumenta o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša

GREEN_300_listici_sredina

Papa aktivist

Papu su nakon objave ovog dokumenta proglašavali klimatskim herojem.

Papa Franjo je u govoru pred pravnicima iz Vijeća Europe najavio da piše nastavak svojeg revolucionarnog dokumenta iz 2015. godine o zaštiti okoliša i opasnostima klimatskih promjena “kako bi ga aktualizirao”.

“Laudato Si”, odnosno “Neka bude hvaljen” je enciklika, najprestižniji oblik papinskog pisanja, a u njemu je papa Franjo progovorio o potrebi za zaštitom okoliša, suočavanju s opasnostima i izazovima klimatskih promjena te smanjenju potrebe za fosilnim gorivima.

Izdanje ovog dokumenta iz 2015. godine ima 184 stranice, a smatra se da je čak imala i utjecaj na Konferenciju o klimi u Parizu, događaju koji je bio ključan za postavljanje ciljeva Pariškog sporazuma.

Prave vrijednosti

Papu su nakon objave ovog dokumenta proglašavali klimatskim herojem.

U njemu je izložen znanstveni argument za to da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem, papa je lamentirao o činjenici da ljudi degradiraju okoliš, kao i o potrošačkom načinu života i konzumerizmu. Dokument je upozorio na “ozbiljne posljedice za sve nas” ako stvari ostanu kakve jesu, piše Euronews.

U vrijeme kada je izdan, neki konzervativni katolici udruženi s konzervativnim političkim pokretima i korporativnim interesima snažno su kritizirali papu što podržava mišljenje većine znanstvenika koji su tvrdili da je globalno zatopljenje barem djelomično rezultat ljudske aktivnosti.

Važna smjernica

Izaslanik za klimu SAD-a i bivši državni tajnik John Kerry je u intervjuu za Reuters u lipnju, nakon susreta s papom, izjavio da je enciklika imala “dubok utjecaj” na Konferenciju u Parizu.

Papa nije išao u detalje oko nove verzije dokumenta, pa se još ne zna kad će ona biti objavljena niti u kojem obliku.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.