1811_N60_indd

Zavirite u novootvoreni kampus za očuvanje prirode poznate komičarke Ellen DeGeneres

GREEN_300_listici_sredina

Krajolik koji ostavlja bez daha

Iako je mnogi znaju kao komičarku i voditeljicu, Ellen DeGeneres veliki je zagovaratelj prirode i djeluje u području očuvanja iste. Tome svjedoči i novootvoreni održivi kampus u Ruandi kojem je za cilj obrazovanje studenata o ekologiji, kao i zaštita flore i faune.

Poznato je da popularna komičarka, glumica i voditeljica Ellen DeGeneres već godinama ulaže sredstva za ekologiju, floru i faunu, a tome svjedoči i njezin nedavno otvoreni Kampus Ellen DeGeneres Fonda Fossey Gorilla, obrazovni centar u planinama Virunga u Ruandi. Cilj mu je služiti kao svjetski primjer za odgovorno projektiranje i gradnju usmjerenu na ekologiju. Ova zgrada je investicija vrijedna 15 milijuna dolara koja učvršćuje regiju kao središte očuvanja okoliša i obrazovanja u Africi. Kampus od 12 hektara izgrađen je metodologijom “Purpose-Built”, koja ispituje kapitalnu infrastrukturu zajedno s ciljevima, dizajnom i održivošću projekta te da svaki dio ima svoju iskoristljivu svrhu.

Kampus se nalazi pored Nacionalnog parka Volcanoes na granici Ruande i Demokratske Republike Kongo. U međuvremenu postoje tri glavne zgrade: Istraživački centar Sandy i Harold Price, Konzervatorska galerija Cindy Broder i Obrazovni centar Roba i Melani Walton. Tu je i smještaj za gostujuće studente i istraživače. Štoviše, sadržaji nisu ograničeni samo na zatvorene prostore. Sadnjom više od 250.000 autohtonih biljaka na nekadašnjoj poljoprivrednoj lokaciji stvoren je veliki živi laboratorij. Osim toga, zgrade koriste zelene krovove i imaju mogućnosti skupljanja kišnice.

Izgrađena močvara upravlja pročišćavanjem otpadnih voda. “Od samog početka, misija ovog projekta bila je usmjerena na stvaranje prostora za uključivanje mnogih dionika u očuvanje prirode; studente, znanstvenike, turiste, partnere za očuvanje, članove zajednice kako bismo unaprijedili naš zajednički cilj spašavanja gorila i šire, planeta ”, izjavila je dr. Tara Stoinski, predsjednica i glavna znanstvena direktorica Fonda Fossey. “Ljepota kampusa podiže razmišljanje ljudi o očuvanju, pomažući im da shvate koliko je očuvanje važno. Ovaj pomak nije važan samo za Fond Fossey, već i za regiju i svijet”, dodaje. 

Projekt je također zaposlio više od 2400 Ruanđana u projektiranju i izgradnji, što čini 99% ukupne radne snage. “Kampus pokazuje kako nova infrastruktura može katalizirati očuvanje i zaštitu vrsta”, rekao je Michael Murphy, osnivač i izvršni direktor MASS Design Group-a koji je bio na čelu gradnje kampusa. Smješten na zapanjujućoj lokaciji iza koje se nalaze visoki vulkani i bujno zelenilo, centru neće biti teško nadahnuti posjetitelje i istraživače. Kampus uključuje prostorije za učenje i prezentacije na otvorenom. U zatvorenom prostoru, zgrade koje čine kampus imaju prirodne krovne prozore, obrazovne izložbe i mjesto za meditaciju.

PHOTOS BY: massdesigngroup.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.