12912298_573276149497291_1896512065_n (1)

Jeste li znali da je Morgan Freeman pretvorio svoj ranč od 124 hektara u ogromno utočište za pčele?

GREEN_300_listici_sredina

Veliko srce poznatog glumca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Glumac nastoji osigurati mjesto za razvoj oprašivača bez namjere da koristi njihov med.

Morgan Freeman najpoznatiji je po svojim izvanrednim izvedbama na velikom platnu, ali holivudskog glumca hvale i zbog čina koji nije povezan s njegovom glumačkom karijerom. Naime, Freeman je svoj prostrani ranč u Mississippiju pretvorio u utočište za pčele. Glumac, koji ima 84 godine, postavio je 26 košnica na svom ranču i zasadio vrste biljaka i drveća koje pčele vole, uključujući lavandu i stabla magnolije. Učinio je to, kaže, nakon što je saznao za nevolje pčela diljem svijeta.

“Došlo je do zastrašujućeg gubitka pčelinjih zajednica, posebno u ovom okrugu. Opadaju im brojke do te mjere da znanstvenici sada govore da je ovo izuzetno opasno. Ne shvaćamo da su pčele temelj svega, rasta planeta i vegetacije”, rekao je legendarni glumac u jednom intervjuu. Freeman je već desetljećima aktivan i strastven ekolog, a sigurno ste pogledali barem jedan dokumentarac o klimatskim promjenama u kojem je on bio narator. Klimatske promjene i pomoć u katastrofama ostaju mu prioriteti, no pčele su postale njegova strast otkako je uvezao kolonije na svoj prostrani ranč.

Freemanovo utočište za pčele imalo je skromne početke. U ranoj je fazi je saznao da svoje nove goste mora hraniti šećerom i vodom nakon što su bili uklonjeni iz svog prirodnog okruženja. Kako su se pčele prilagodile svom novom domu, Freeman je posadio magnoliju, djetelinu, lavandu i voćke koje su pogodne za pčele. U tome mu je pomogao vrtlar koji se i danas brine o njihovim potrebama.
Svjestan da je veliki dio globalnog nestanka pčela posljedica povećanog uništavanja njihovih prirodnih staništa razvojem i poljoprivredom, Freeman je radio na tome da svoju farmu učini što održivijom.

Dok su zaštitna pčelarska odijela standardna za one na terenu, Freeman tvrdi da mu nisu potrebna jer ga “nikada neće ubosti”. “Nisu me još ubole jer im ne pokušavam uzeti med ili bilo što, nego ih samo hranim. Mislim da to razumiju i međusobno govore: “Nećemo smetati ovom liku, on nam donosi šećernu vodu’”, rekao je novopečeni pčelar.

Glumčeva hvalevrijedna inicijativa važna je iz dva razloga: pokazuje da pojedinci mogu napraviti razliku i, zbog svoje svjetske popularnosti, Freeman može podići svijest o opasnostima s kojima se pčele i drugi kukci suočavaju. Je li vas možda Morgan Freeman inspirirao? Ne morate imati ranč kao utočište, dovoljno je na balkonu ili u vrtu ostaviti zdjelu šećerne vode. Pčele i okoliš bit će vam zahvalni!

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.