31041245

Zaštićena životinja zalutala u Zagreb: ‘Još uvijek ne znamo hoće li se oporaviti’

GREEN_300_listici_sredina

Spasioci ju lovili dva dana

Nedaleko od ranžirnog kolodvora, između Buzina i Velike Mlake kod Zagreba, ekipa iz Dumovca i Zoološkog vrta spasila je europskog supa, strogo zaštićenu vrstu.

Sup je najprije viđen u nedjelju predvečer, no kako je životinja bila poprilično uplašena, spasilačka ekipa nije ju mogla odmah uloviti i odvesti na sigurno.

“Bili smo presretni kad smo jutros dobili novu dojavu da je sup uočen. Zadržao se u blizini – nedaleko od ranžirnog kolodvora između Buzina i Velike Mlake. Budući da se njiva nalazi kraj prometne ceste, u pomoć su nam priskočile i dvije policijske ekipe. Policajci su osiguravali dio prometnice na kojoj su bila zaustavljena naša vozila te pazili da nas nitko ne ometa tijekom zahtjevne intervencije. Naime, bilo je jako važno da ptica ne odleti zbog nečije nagle kretnje ili buke“, objavili su iz zagrebačkog ZOO vrta.

“Kako bi joj se približio bez da je prestraši, voditelj naše terenske ekipe Darko Ozmec doslovce je puzao kroz njivu. Sup kao da je razumio da mu čovjek želi pomoći, pa mu se na kraju s povjerenjem prepustio u ruke“, dodali su.

‘Možda je zalutala’

Nakon veterinarskog pregleda utvrđeno je da ptica teži manje nego što bi trebala, iscrpljena je i još uvijek se ne može prognozirati hoće li se oporaviti. Ipak, dobar je znak da je htjela nešto pojesti.

“Kako se našla u Zagrebu, ostaje nejasno. Možda je zalutala. Dio populacije europskih supova, najvećih ptica strvinara na našem kontinentu, topli dio godine provodi u Alpama, a ujesen se spušta na jug – neki u Primorje. Tamo se hrvatska populacija supova i gnijezdi“, kazali su iz ZOO vrta.

PHOTOS BY: ZOO Zagreb / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.