pexels-jimmy-chan-2382223

Zaraza opasnim bolestima koje prenose komarci povezana je s plastikom!

GREEN_300_listici_sredina

Potvrdio istraživački tim

Plastične posude i gume mogu zadržati vodu koja se nakuplja tijekom jakih kiša, što postaje idealno tlo za razmnožavanje komaraca.

Onečišćenje plastikom diljem svijeta izlaže ljude sve većem riziku bolesti koje prenose komarci. Paralelno, zbog globalnog zatopljenja sve je više komaraca, a samim time povećava se rizik od opasnih virusnih bolesti poput onih uzrokovanih virusima Dengue i Chikungunye koje isključivo prenose komarci.

Potvrdilo je to i novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Stanford i njihovih kolega iz Kenije.

Nema cjepiva 

Podsjetimo, trenutno ne postoje odobrena cjepiva za komercijalnu upotrebu protiv ovih virusa, kao ni specifične terapije za ove bolesti.

Spomenuto novo istraživanje nadovezuje se na postojeće studije koje potvrđuju povezanost plastičnog otpada s bolestima koje prenose komarci. Budući da je sektor gospodarenja otpadom u Keniji još uvijek nedovoljno razvijen, mnoga kućanstva svoj otpad odlažu u neposrednoj blizini stanovanja te ga na kraju spaljuju.

Plastične posude i gume mogu zadržati vodu koja se nakuplja tijekom jakih kiša, što postaje idealno tlo za razmnožavanje komaraca.

“Ova otkrića potvrđuju sve veću zabrinutost zbog rizika koje donosi onečišćenje plastikom i opasnosti koje predstavlja za ljudsko zdravlje“, objasnio je dr. Desiree LaBeaud, jedna od istraživačica sa Sveučilišta Stanford.

Veća zaraza kraj odlagališta otpada 

Ukupno je 9,8  posto zaražene djece, koja su bila obuhvaćena istraživanjem, već imalo antitijela u krvotoku što ukazuje na prethodnu infekciju Chikungunya virusom, a 5,5 posto djece imalo je antitijela na denga groznicu. Od testirane djece, 39,1 posto bilo je pozitivno na malariju.

Istraživači su posebno bili iznenađeni kada su otkrili žarišta zaraze gdje je rizik za sve tri bolesti bio znatno veći. Naime, istraživanjem je potvrđeno da je rizik od malarije najviše povezan s otpadom.

“Ova žarišta nam sugeriraju da i izgrađeni okoliš i društveni čimbenici mogu značajno utjecati na rizik od raznih infekcija koje prenose komarci“, rekao je dr. Aslam Khan.

Gotovo da nema preventive 

Trenutačno je većina preventivnih mjera u Keniji usmjerena na suzbijanje vrste komarca Anopheles koja je najpoznatija po prenošenju malarije, a aktivna je u noćnim satima.

Bolesti koje prenose komarci povezane su s plastikom

Primjerice, mreže protiv komaraca koje se postavljaju iznad kreveta uobičajeno su učinkovite protiv malarije, ali slabo pomažu u sprječavanju denga i chikungunya groznice, koje komarci šire tijekom dana.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.