Žalovanje za kraljicom pod strogim zelenim pravilima: Nema plastičnog cvijeća, uvenulo se kompostira, a privatni letovi zabranjeni

GREEN_300_listici_sredina

Protokol koji bi se svidio kraljici

Da sve prođe u što osvještenijem duhu, žalovanje, ali i sam sprovod kraljice Elizabete II. ima svoja posebna zelena pravila. Tako su primjerice obožavatelji zamoljeni da ispred kraljičinih rezidencija ne ostavljaju plastično cvijeće, da prije polaganja buketa skinu plastični omot i stave ga u kante za reciklažu, a kompost od svih cvjetnih aranžmana donirat će se parkovima za sadnju novog grmlja. No, ovo nije jedini zeleni protokol sprovoda mnogima omiljene vladarice.

Od prošlog četvrtka Ujedinjeno Kraljevstvo oplakuje svoju vladaricu, kraljicu Elizabetu II. koja je u 96. godini života i nakon 70. godina vladanja umrla na svom imanju u Balmoralu. Dvotjedna žalovanja unaprijed su pomno isplanirana i svaka se stavka oko kraljičinog pogreba godinama unaprijed znala, a malo tko bi pomislio da su tijekom pripremanja protokola promišljali zeleno, no ni taj segment na sreću nije izostavljen.

Tisuće ožalošćenih obožavatelja lika i djela Elizabete II. potaknuti su da odaju počast kraljici ostavljajući cvijeće i darove ispred Buckinghamske palače i drugih rezidencija od njezine smrti u četvrtak 8. rujna, ali nakon stotine plišanih medvjedića, mekanih igračaka za kraljičine pse i balona, obožavatelji su nježno zamoljeni da razmotre utjecaj svojih poklona na okoliš te da ako imaju potrebu nešto ostaviti za kraljicu, neka to bude što ekološki održivije.

Tako se primjerice, cvijeće ostavljeno u Buckinghamskoj palači na kraju svakog dana premješta se u cvjetni vrt u obližnjem Green Parku. Umjetno, plastično cvijeće nikako nije dobrodošlo. “U interesu održivosti, tražimo od posjetitelja da polažu samo organski materijal ili materijal koji se može kompostirati”, kažu iz Royal Parks of London. “Javnost će biti zamoljena da ukloni svu ambalažu s poklonjenog cvijeća i odloži ih u predviđene kante. Uklanjanje omota pomoći će dugovječnosti cvijeća i pomoći će u naknadnom kompostiranju koje će započeti između tjedan do dva tjedna nakon datuma sprovoda”, dodaju, a društvenim mrežama kruži video gdje su se građani okupili ne bi li pomogli pri uklanjanju plastične ambalaže s cvijeća.   

Kraljevski parkovi dodaju stranim medijima da će se od 26. rujna cvijeće nositi u rasadnik Hyde Parka na kompostiranje u obližnjim vrtovima Kensington. “Ovaj organski kompostirani materijal koristit će se za grmlje i projekte uređenja krajobraza diljem Kraljevskih parkova”, tvrde. Osim toga, britanska je vlada odlučila otići i korak dalje, te upućuje mnogobrojno stanovništvo da ako žele ostaviti nešto održiviji dar, neka doniraju sredstva na mnoge dobrotvorne organizacije kojima je kraljica bila pokrovitelj. Navedene ekološke organizacije uključuju Surfers Against Sewage, Fauna and Flora International i Soil Association.

Ovo nisu jedini zeleni “potezi” koji se tiču trenutnih događaja u engleskom kraljevstvu. Naime, tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova traži od svjetskih čelnika da ostave svoje privatne zrakoplove kod kuće. Traži se da stignu komercijalnim letovima, a zabranjeno im je korištenje helikoptera za kretanje po glavnom gradu, također im je rečeno da ne koriste svoje službene, privatne automobile kako bi prisustvovali sprovodu 19. rujna, umjesto toga, čelnici država će biti autobusima prevezeni s mjesta dolaska u Londonu do Westminsterske opatije, što ima dvojaku svrhu, onu ekološku, ali jasno i onu sigurnosnu. Prema planovima Operacije London Bridge, kraljičino tijelo trebalo bi biti prevezeno iz Edinburgha u London kraljevskim vlakom, također, ekološki prihvatljivijim transportnim sredstvom. 

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.