Zagrebačka Čistoća tvrdi da je zbog ZG vrećica duplo manje miješanog otpada

GREEN_300_listici_sredina

Kakva je situacija u vašem kvartu?

U deset dana, koliko je na snazi novi sustav odvajanja otpada u našem glavnom gradu, miješanog komunalnog otpada upola je manje nego inače istaknuo je rukovoditelj Službe zaštite okoliša i razvoja u Čistoći, Alen Hadžić, na skupu o gospodarenju otpadom u organizaciji časopisa Komunal. Ovaj podatak naišao je na podvojene reakcije javnosti.

“To je frapantan podatak i meni koji se godinama bavim ovim poslom, a to je da je količina miješanog komunalnog otpada smanjena za 50 posto u samo deset dana. Prema tome, građani u ovom modelu odvajanja otpada imaju mogućnost plaćati upravo onoliko koliko odlažu u vrećice od 10, 20 i 40 litara”,  rekao je rukovoditelj Službe zaštite okoliša i razvoja u zagrebačkoj Čistoći, Alen Hadžić, a prenosi HRT.

Dodao je i da se u posljednje četiri godine, otkako je uveden sustav odvajanja otpada od vrata do vrata, godišnja količina otpada smanjila za otprilike 30 000 tona. Zagreb se tako plasirao u prosjek gradova Hrvatske – gdje jedan stanovnik proizvede 380 kilograma otpada na godinu. “Grad Zagreb je smanjio količinu miješanog komunalnog otpada s 210 tisuća tona na 170 do 180 tisuća tona. Ako se tako nastavi, za pet do šest godina dobit ćemo jednu godinu dužeg rada odlagališta”. Govoreći o kompostanama, Hadžić je istaknuo da ih Zagreb ima tri te da zadovoljavaju potrebe Zagrepčana, dok ona na Jakuševcu ima i mogućnost povećanja kapaciteta.

S druge strane, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je na današnjoj konferenciji rekao da je nemoguće nakon svega deset dana znati točnu statistiku, odnosno koliko je manje miješanog komunalnog otpada. Gradonačelnik kaže da će se ti podaci znati tek krajem godine, ali tvrdi da je pozitivna promjena vidljiva.

Iako je pojačano odvajanje otpada dobra vijest, donosi nove izazove. Spremnici za plastiku i papir sve su puniji pa je i zbrinjavanje skuplje. I dok zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da je “sve iznad očekivanja i dobro funkcionira”, građani po društvenim mrežama dijele fotografije pretrpanih kontejnera i rasutog otpada po kvartovima. Tomašević je istaknuo kako im je sada fokus u centru jer tamo nije uveden samo novi sustav naplate nego i novi sustav odvoza miješanog otpada, ali ljutiti građani gradonačelnika podsjećaju da grad Zagreb ne čini samo njegov centar i da je potreban češći odvoz otpada. Gradonačelnik je na konferenciji rekao da odvoz miješanog komunalnog otpada nije na uštrb plastike i papira te da je planiran odvoz takvog otpada na tjednoj bazi pa bi puni kontejneri trebali biti stvar prošlosti.

PHOTOS BY: Instagram; www.zgvrecice.cistoca.hr; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.