220816_Energetski portakl-predstavljanje aplikacija (1)

Gradonačelnik Tomašević predstavio nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba

GREEN_300_listici_sredina

Energetski atlas

U prostorijama ZICER-a ovih su dana predstavljene dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba: Energetski atlas Grada Zagreba i Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba. Aplikacije su nastavak nedavno predstavljene aplikacije za izračun sunčanih potencijala objekata koja je bila prvi element energetskog info centra, te nastavak proaktivne politike Grada Zagreba
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Velimir Šegon predstavili su u prostorijama ZICER-a dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba: Energetski atlas Grada Zagreba i Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba. Aplikacije su nastavak nedavno predstavljene aplikacije za izračun sunčanih potencijala objekata koja je bila prvi element energetskog info centra, te nastavak proaktivne politike Grada Zagreba u cilju unaprijeđena racionalnog korištenja resursa i odgovornog upravljanja energijom i energetskom infrastrukturom na dobrobit svih građana.
Energetski atlas interaktivni je alat koji povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata i vizualno ih prikazuje u prostoru grada. Temelji se na bazama potrošnje energije i vode, kućanstva i poduzetništva, na razini zgrada, za sve umrežene energente; električnu energiju, toplinsku energiju, prirodni plin i vodu na području grada Zagreba za razdoblje od 2015.-2020. godine, na mjesečnoj razini potrošnje, a uskoro ćemo dodati podatke i za 2021. godinu, istaknuo je gradonačelnik. Energetski atlas objavljen za javnost omogućava pregled potrošnje energenata i vode na razini mjesnog odbora gradske četvrti i grada u cijelosti po odabranim godinama i odabranom energentu. Podaci koji su dostupni u energetskom atlasu omogućuju Gradskoj upravi bolje upravljanje i ispunjavanje obveza vezanih uz praćenje potrošnje energije i poboljšanja energetske učinkovitosti u gradu Zagrebu.
Druga predstavljena aplikacija Energetska obnova zgrada javne namjene, kako je pojasnio gradonačelnik, se odnosi na cjelovitu energetsku obnovu nedovoljno učinkovitih zgrada javne namjene u vlasništvu Grada primjenom integriranih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Pomoću aplikacije građani mogu pratiti na koji način Grad unaprjeđuje energetsku učinkovitost javnih zgrada- vrtića, škola, kulturnih ustanova i svih drugih zgrada javne namjene te imaju uvid što je do sada napravljeno. Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba provodi se kontinuirano, a do sada su završeni radovi na 80 zgrada, ukupno preko 200.000 m2 grijane površine s ukupnom vrijednošću investicije od preko 420 milijuna kuna, naglasio je gradonačelnik te dodao da Grad Zagreb želi biti lider u energetskoj obnovi na razini države. Ovo je veliki korak prema pravoj energetskoj tranziciji, a planirali smo ju i prije početka energetske krize.
Zamjenik ravnatelja REGEA-e Šegon istaknuo je da REGEA od samog početka radi na osmišljavanju projekata kojima bi se unaprijedila energetska učinkovitost Grada Zagreba, jer vremena koja su ispred nas, obnovljive izvore energije stavljaju u prvi plan.
Ova platforma, za sada online, a uskoro i na fizičkoj lokaciji, osmišljena je za bolje planiranje, za energetsku obnovu čak 50% javnih zgrada do 2030., za dostupne i jasne informacije za svakog građana i poduzetnika u Gradu Zagrebu o sunčanim potencijalima svoga krova, za borbu protiv klimatskih promjena te za transparentnu i učinkovitu energetsku tranziciju. Sve to nužni su preduvjeti za daljnji razvoj.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.