dvorana-kresimir-cosic-dron-noc

Zadarska ‘peka’ uskoro bi konačno mogla dobiti solarne panele na krovu

GREEN_300_listici_sredina

Značajne uštede energije

Umjesto tek običnog metala, na površini Športskog centra Višnjik u Zadru uskoro bi se konačno mogli naći solarni paneli.

Riječ je o ideji koja postoji već nekoliko godina, a koja bi idući tjedan trebala biti ponovno prezentirana gradskim vijećnicima na sjednici.

Na temelju potrošnje za prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s potrošnjom za prva četiri mjeseca prošle godine, predviđamo da će cijene energenata, električne energije i plina, na godišnjoj razini porasti za iznos od 4.768.009 kuna.

To je sadržaj poruke koja je početkom lipnja prošle godine poslana Upravnom odjelu za financije Grada Zadra iz gradske tvrtke Višnjik u kojoj ozbiljno razmatraju ideju da se okrenu alternativnim izvorima energije, izvijestio je ranije Zadarski.hr.

Velike uštede

Tijekom 2022. godine, Višnjik je potrošio 2,7 milijuna kWh energije, a troškovi su sa 3,1 milijun kuna u 2021. godini skočili za dvostruko, na 6,1 milijuna kuna, i to za jednaku količinu električne energije.

“Uprava Društva odlučna je u namjeri da svi sadržaju i dalje budu dostupni građanima po dosadašnjim cijenama te će se stoga Uprava Društva i u narednom periodu fokusirati na okretanje obnovljivim izvorima energije putem solarnih panela”, najavio je direktor Višnjika Denis Karlović.

Zahvaljujući solarnim panelima za grijanje tople potrošne vode ugrađenim na krovu zgrade zatvorenog bazenskog plivališta, uočljive su značajne uštede tijekom ljetnih mjeseci, a ugradnjom solarnih panela, prema trenutnim cijenama energenata na tržištu, koje su u kontinuiranom porastu, smanjenje troškova u sljedećih 10 godina rezultirat će uštedom od oko 55 milijuna kuna.

To znači da bi se investicija vrijedna oko milijun eura vratili u roku od nekoliko godina, nakon čega bi Višnjik besplatno dobivao tri četvrtine struje za svoje potrebe, navodi portal 057info.

PHOTOS BY: Športski centar Višnjik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.