pexels-anna-shvets-3645591

Zabrinjavajuć podatak Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj: Globalno se reciklira premalo plastike

GREEN_300_listici_sredina

Poražavajuća statistika

Manje od 10% plastike koja se koristi u svijetu se reciklira, podaci su OECD-a koji je pozvao na "koordinirana i globalna rješenja".

Novo izvješće OECD-a pokazalo je da je prošle godine upotrijebljeno 460 milijuna tona plastike, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2000. godinu. “Uzevši u obzir gubitke tijekom recikliranja, u konačnici se reciklira samo oko devet posto plastičnog otpada, oko 19% se spaljuje, a gotovo 50% odlazi na sanitarna odlagališta (deponije). Preostalih 22% baca se u kontejnere, spaljuje na otvorenom ili se baca u prirodu”, stoji u globalnom izvješću o korištenju plastike (Global Plastics Outlook).

Pandemija Covida-19 utjecala je na globalno smanjenje upotrebe plastike za 2,2% u 2020. u odnosu na prethodnu godinu. No upotreba plastike za jednokratnu upotrebu je porasla te se predviđa da će, s oporavkom gospodarstva, ona ponovno porasti.  “S obzirom na to da smo suočeni s naglim globalnim zagrijavanjem i onečišćenjem, bit će ključno da zemlje na ovaj izazov reagiraju koordiniranim i globalnim rješenjima“, rekao je u izvješću glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

OECD je predložio nekoliko načina da se riješi ovaj problem, među kojima je i razvoj tržišta za recikliranu plastiku, na koje trenutačno otpada samo šest posto od ukupnog tržišta, uglavnom zato što je reciklirana plastika skuplja. U izvješću se kaže i da nove tehnologije povezane sa smanjenjem otiska plastike na okoliš čine samo 1,2% svih inovacija koje se odnose na ​​proizvod.

Pozivajući na “cirkularniji životni ciklus plastike” OECD poručuje da bi i politike trebale utjecati na ograničenje ukupne potrošnje. OECD je predstavio i grafički prikaz koji ukazuje na to koliki se udio plastičnog otpada reciklira, spaljuje, odlaže ili baca u okoliš. Na temelju tog prikaza pozvao je na “veća ulaganja u temeljnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom”, a posebno na ulaganje oko 28 milijarda dolara godišnje u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Prema anketi koju je prošli tjedan u 28 zemalja provela tvrtka Ipsos za Svjetski fond za divlje životinje, u prosjeku je 88%  ispitanika reklo je da je međunarodni sporazum o borbi protiv onečišćenja plastikom “prilično važan” (23%), “vrlo važan” (31%) ili “važan” (34%).

Izvor: okolis.hina.hr

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.