254291997_2787323251561065_4725736145808527294_n

Plastika za rižu: Shema recikliranja na Baliju pruža obiteljima spas od pandemije

GREEN_300_listici_sredina

Pomoć okolišu i ljudima

Stanovnicima Balija protekle dvije godine tijekom pandemije bile su borba za opstanak. Zdravstvena situacija u svijetu je spriječila dolazak stranih turista, a rastuće cijene hrane dodatno su pogoršale ekonomsko stanje.

Jedna lokalna neprofitna organizacija pronašla je način kako pomoći siromašnim obiteljima koje su financijski dodatno pogođene zbog pandemije. Bali Plastic Exchange nudi rižu u zamjenu za plastični otpad koji se zatim prodaje tvrtki za recikliranje. Za otprilike četiri kilograma plastike osoba dobije jedan kilogram riže. Ne postoji ograničenje koliko plastičnog otpada osoba može prikupiti, iako organizatori potiču ljude da skupljaju smeće samo iz svojih četvrti.

Riža košta oko 15.000-20.000 rupija po kilogramu, odnosno oko 7 – 9 kuna, a lokalno stanovništvo procjenjuje da četveročlana obitelj dnevno konzumira oko dva kilograma osnovne namirnice, tako da je zamjena vrijedna truda. Bali Plastic Exchange osnovao je u svibnju prošle godine Made Janur Yasa, koji je kao i mnogi Balinežani vidio da je njegov glavni posao vođenje veganskog restorana teško pogođen pandemijom.

Ovaj 55-godišnjak je rekao da je pokretačka snaga njegovog projekta bila želja da nahrani zajednice u svojoj matičnoj pokrajini na Baliju i da poboljša okoliš.
Indonezija je drugi najveći svjetski zagađivač plastike u oceanima, prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Science. Nakon što se proširila usmenim putem, inicijativa je pomogla oko 40.000 obitelji u 200 sela, dok je recikliralo gotovo 600 tona plastičnog otpada, rekao je Yasa za strane medije. Dodaje da su članovi zajednice vrlo dobro prihvatili ovaj program, a on se nada da će ga uspjeti proširiti na druge provincije u Indoneziji.

PHOTOS BY: Instagram @theplasticxchange / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.