zach-miles-Y84-eo8drzk-unsplash

Amerika najveći zagađivač plastikom: “Ovo je najokrutnije izvješće do sad”

GREEN_300_listici_sredina

Dvostruko više od Kine i više od zemalja Europske unije zajedno

Novo izvješće ukazuje na to kako je SAD vodeća zemlja po količini proizvedenog plastičnog otpada. Izvješće je također ponudilo i niz koraka kako se primiti u koštac s ovim ozbiljnim problemom koji ugrožava oceane i okoliš.

Sjedinjene Američke Države najveći su svjetski onečišćivač plastičnim otpadom u svijetu i to prema novom izvješću dostavljenom saveznoj vladi u kojem se poziva na nacionalnu strategiju za rješavanje ove rastuće krize. Prema analizi, sveukupno je SAD u 2016. godini pridonio s oko 42 milijuna metričkih tona (MMT) plastičnom otpadu dvostruko više od Kine i više od zemalja Europske unije zajedno. U prosjeku, svaki Amerikanac proizvede 130 kilograma plastičnog otpada godišnje, a Južna Koreja je sljedeća na listi s 88 kilograma godišnje.

Izvješće “Obračun s ulogom SAD-a u globalnom oceanskom plastičnom otpadu”, odobrio je Kongres kao dio Zakona o spašavanju oceana koji je Kongres odobrio u prosincu prošle godine.”Uspjeh čudesnog izuma plastike u 20. stoljeću također je proizveo poplavu plastičnog otpada u globalnom razmjeru”, napisala je Margaret Spring, koja je na čelu povjerenstva stručnjaka koji su sastavili izvješće, a ono pokazuje da je globalna proizvodnja plastike porasla s 20 milijuna tona u 1966. godini na 381 milijun tona u 2015., što je povećanje od dvadeset puta u samo pola stoljeća. U početku je pažnja na oceanski otpad bila usmjerena isključivo na brodske i morske izvore, ali sada je poznato da gotovo svaka plastika na kopnu ima potencijal dospjeti u oceane preko rijeka i potoka, dodaje se u izvješću.

Istraživanja su pokazala da je gotovo tisuću vrsta morskog života osjetljivo na plastične predmete ili na gutanje mikroplastike, koja se zatim kroz prehrambenu mrežu vraća do ljudi. U izvješću se navodi da oko 8 MMT plastičnog otpada uđe u svijet godišnje, što je ekvivalent odlaganju kamiona za smeće plastičnog otpada u ocean svake minute. Prema sadašnjoj stopi, količina plastike koja se ispušta u ocean mogla bi doseći do 53 MMT godišnje do 2030. godine, što je otprilike polovica ukupne težine ribe koja se godišnje ulovi iz oceana. 

Izvješće je ponudilo niz koraka za rješavanje krize, posebice smanjenje proizvodnje nereciklirane plastike. Druge predložene radnje uključuju korištenje materijala koji se brže razgrađuju i lakše se recikliraju, smanjenje određene plastike za jednokratnu upotrebu i poboljšano upravljanje otpadom, kao što su tehnike uklanjanja mikroplastike iz otpadnih voda. Poboljšanje tehnologije hvatanja otpada zaustavilo bi plastiku u vodenim putovima, dok zaustavljanje odlaganja plastike izravno u sam ocean također ostaje prioritet. “Ovo je najsveobuhvatnije i najstrašnije izvješće o onečišćenju plastikom ikada objavljeno”, rekla je Judith Enk, predsjednica neprofitne organizacije Beyond Plastics. “To je crveni kod za plastiku u oceanu i dokumentira kako čišćenje smeća neće spasiti ocean”, nastavila je, dodajući da je hitno da kreatori politike i poslovni čelnici pročitaju izvješće i poduzmu mjere.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.