280177777_1000584507307610_4021088772153868858_n

Nevera oborila sve rekorde: Pogledajte kako juri 412 km/h

GREEN_300_listici_sredina

Najbrži električni automobil na svijetu

Rimčeva Nevera postigla je trećinu brzine zvuka. Na posebnoj stazi ovalnog oblika, brzinu od 412 km/h postigao je vozač Miroslav Zrnčević.

Rimčeva Nevera postigla je najveću brzinu do sada i to nevjerojatnih 412 km/h. Time ulazi u povijest kao najbrži električni serijski automobil na svijetu. Obaranje rekorda nastavlja se nakon neovisno potvrđenog rekorda iz 2021. godine, kada je Nevera ubrzavala za 8,582 sekunde na četvrtinu milje. Kako javljaju iz tvrtke Bugatti Rimac, Nevera je postavljena u tzv. “top speed mode“, čime su stvorili aerodinamični profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama.

“Ovom prilikom, Rimac tim posebno je tražio stazu ovalnog oblika s ravninama dovoljno dugim da Nevera postigne najveću brzinu, da bi se na kraju odlučili verificirati brzinu na stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, s dva pravca od 4 km. Staze na kojima je moguće postići brzinu veću od 400 km/h vrlo su rijetke jer je vrlo rijetko da automobil uopće može postići tako visoku brzinu”, objavili su.

Vozač Nevere pri obaranju rekorda bio je Miroslav Zrnčević, a njegov je izazov bio postići savršen ulazak na ravninu iz zakrivljenih dijelova staze. Tako je osigurao najbolju priliku kako bi se osigurala najviša brzina.

Nevera

“Putovati brzinom od 412 km/h, znači putovati trećinom brzine zvuka. Postići tu brzinu u cestovnom automobilu je nevjerojatno složeno, ali u Neveri smo stvorili automobil koji može prijeći velike udaljenosti s jednim punjenjem, može se uhvatiti u koštac s uskim i zavojitim trkaćim stazama i može driftati, kao i oboriti rekorde ubrzanja te postići brzine od preko 400 km/h. Vozio sam Neveru otkad je prvi put okrenula kotač i vidjeti završen automobil kakav je danas stvarno je emotivan trenutak. Najvažnija stvar koju sam naučio tijekom pokušaja najveće brzine je koliko je automobil bio staložen i stabilan – što potvrđuje da su naši timovi za aerodinamiku i dinamiku vozila odradili nevjerojatan posao“, kazao je Zrnčević.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.